
A 10 legfinomabb laktató, forró leves a hűvös napokra - Átmelegítenek a hidegben
A tartalmas levesek ősszel és télen különösen jólesnek - amellett, hogy nagyon laktatóak és tele vannak tápanyaggal, még fel is melegítenek a hideg estéken.
Az igazi bableves titka a füstölt hús, azon belül most sonkát használtunk: ez ugyanis mély, gazdag ízt ad az alaplének, így sózni már nem is feltétlenül szükséges. Nagyon fontos, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzunk, úgyhogy kiváló minőségű füstölt sonkát válassz, hiszen ez adja meg az étel karakterét. Természetesen füstölt csülökkel is készülhet a leves, ehhez itt találsz egy szuper receptet!
A kész bablevest forrón tálaljuk, a friss, ropogós kovászos kenyér remek kísérője lehet ennek a gazdag, laktató fogásnak.
A babot előző este áztassuk bő vízbe, majd másnap szűrjük le.
Egy lábasba tegyük fel főni a sonkát, a vízbe helyezzünk egy darab vöröshagymát, babérlevelet, pucolt fokhagymát és egy marék egész fekete borsot is. Körülbelül 50 perc alatt elkészül.
Szűrjük le, de a vizet, amiben a sonkát főztük, ne öntsük ki, helyette öntsük vissza a lábasba, helyezzük bele a babot, a kockára vágott paradicsomot és paprikát, fűszerezzük borssal, és tegyük a tűzre 35-40 percre, vagy ameddig a bab már majdnem teljesen megpuhul.
Ezután adjuk hozzá a karikára vágott sárgarépát és fehérrépát, és főzzük még további 10-15 percig.
Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, szórjuk rá a lisztet és a pirospaprikát, keverjük össze, majd a leves alaplevéből adjunk hozzá 100 ml-t és dolgozzuk csomómentesre.
Amint a répa megpuhult, kevergetés mellett öntsük a paprikás rántást a leveshez, és főzzük további 5 percig.
Keverhetünk a levesbe tejfölt is, vagy készíthetünk csipetkét hozzá. Tálaljuk kovászos kenyérrel.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu