Első lépésként süssük meg a zöldségeket. Ha van rá lehetőségünk, grillen süssük őket egészen feketére, ha nincs, a sütőt melegítsük elő 220 fokra.
A padlizsánokat mossuk meg, majd hosszában vágjuk őket félbe. A kaliforniai paprikákat magozzuk ki és vágjuk fel kb. 5 cm-es darabokra.
A hagymát tisztítsuk meg. A jalapeño vágjuk félbe és szintén magozzuk ki.
Egy nagy tepsibe tegyük bele a padlizsánokat, a paprikákat és a salottahagymát. Szórjuk meg az egészet köménymaggal és koriandermaggal. Ízlés szerint hintsük meg sóval és borssal, illetve locsoljunk rá 2 evőkanál olívaolajat.
Alaposan forgassuk össze a hozzávalókat és a fűszereket, majd kb. 45 percig süssük őket előmelegített sütőben. Ennyi idő bőségesen elég a zöldségeknek ahhoz, hogy megbarnuljanak és megkapják a kívánt, füstös ízt.
Hagyjuk teljesen kihűlni a zöldségeket, majd a külső, nagyon fekete héjakat távolítsuk el, de maradhat némi rajtuk, így maradhat meg a füstös íz.
Készítsük el a lencsét.
Egy közepes méretű lábasban tegyük fel 500 ml vízben főni a lencsét, 1/4 teáskanál sóval. Forraljuk fel, majd vegyük alacsonyra a lángot és főzzük kb. 15 percig. Ennyi idő alatt megpuhul a lencse, de még nem fő szét.
Szűrjük le, majd hagyjuk hogy egy tálban szobahőmérsékletűre hűljön.
A sózott kesudiót tegyük bele egy tálba, majd öntsük rá annyi forró vizet, hogy az 5 cm-rel ellepje azt. Hagyjuk ázni kb. 30 percig. Ezután szűrjük le, majd tegyük bele egy közepes méretű tálba.
A kihűlt zöldségeket tegyük bele az aprítóba. Adjuk hozzá a főtt lencsét, a kesudiót, a fokhagymát, a citromlevet, 2 evőkanál olívaolajat és a friss petrezselymet.
Aprítsuk össze, amíg pépes állagú nem lesz. Nem kell, hogy teljesen pürés legyen.
Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, tegyük át egy formásabb tálba, majd már tálalhatjuk is.
Kínálhatunk mellé naan kenyeret, pitát, vagy pirítóst.