Krémes, tejszínes szószban készült fűszeres húsgombóc: tésztával kínálva a legfinomabb
Az ízletes húsgombócok nem a megszokott módon kerülnek a tányérra, paradicsomos mártás helyett tejszínes szósszal kínáljuk őket.
A fasírt az egész világon népszerű, a legtöbb nemzet saját változattal büszkélkedhet, melyeket érdemes felfedezni. Az egyik leghíresebb húsgombóc a világtérképen a svédeké, de az olaszoké és a japánoké is nagyon finom. Persze bőven akad még felfedezni való, ilyen a görög húsgolyó, mely tradicionálisan kétféle darált húsból készül. A legtöbb görög receptben marha- vagy bárányhús kap helyet, melléjük kerül sertés is. Fűszerek közül a menta és a fokhagyma kihagyhatatlan, melyek a legtöbb görög fogásban helyet kapnak.
A recept ízlés szerint alakítható. Ha nem sikerül marha- vagy bárányhúst beszerezni, akkor helyettesítsd sertéssel, csirkével vagy pulykával. Így már nem mondható autentikus görögnek, de az ízére nem lesz panasz. A húsgombócokat nem kötelező lisztbe forgatni sütés előtt, de szerintem nagyon jól áll neki, kap tőle egy szép stabil kérget, a belseje pedig lágy és szaftos lesz. A finomságot szendvicsbe vagy pitába is pakolhatod tzatzikivel, de fokhagymás görög joghurttal kínálva is mennyei.
A megtisztított lila hagymát reszeljük le, majd adjuk hozzá a darált húst, zsemlemorzsát, reszelt fokhagymát, sót, borsot oregánót, finomra aprított mentát és petrezselymet. Az alapanyagokat alaposan keverjük egybe, majd lefedve tegyük a hűtőbe néhány órára.
Ezután formázzunk tetszés szerinti golyókat a masszából, majd forgassuk lisztbe és kevés olajon süssük szép aranybarnára (sütési idő 15-20 perc). Az elkészült finomságot kínáljuk pitával, mártogatóssal és görögsalátával.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu