Serpenyőben sült görög húsgombóc: jó fűszeres a masszája

5
Nyomtatás
Fűszeres, görög húsgombóc ct
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gusztusos húsgombóc készülhet nagyobb vagy kisebb méretben, a lényeg, hogy friss fűszernövények kerüljenek a darált húshoz, úgy lesz igazán ízletes.

A fasírt az egész világon népszerű, a legtöbb nemzet saját változattal büszkélkedhet, melyeket érdemes felfedezni. Az egyik leghíresebb húsgombóc a világtérképen a svédeké, de az olaszoké és a japánoké is nagyon finom. Persze bőven akad még felfedezni való, ilyen a görög húsgolyó, mely tradicionálisan kétféle darált húsból készül. A legtöbb görög receptben marha- vagy bárányhús kap helyet, melléjük kerül sertés is. Fűszerek közül a menta és a fokhagyma kihagyhatatlan, melyek a legtöbb görög fogásban helyet kapnak.

A recept ízlés szerint alakítható. Ha nem sikerül marha- vagy bárányhúst beszerezni, akkor helyettesítsd sertéssel, csirkével vagy pulykával. Így már nem mondható autentikus görögnek, de az ízére nem lesz panasz. A húsgombócokat nem kötelező lisztbe forgatni sütés előtt, de szerintem nagyon jól áll neki, kap tőle egy szép stabil kérget, a belseje pedig lágy és szaftos lesz. A finomságot szendvicsbe vagy pitába is pakolhatod tzatzikivel, de fokhagymás görög joghurttal kínálva is mennyei.

Fűszeres, görög húsgombóc

Fűszeres, görög húsgombóc cov

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej lila hagyma
  • 80 dkg darált marhahús
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál oregánó
  • 4 darab mentalevél
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 1 bögre liszt
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított lila hagymát reszeljük le, majd adjuk hozzá a darált húst, zsemlemorzsát, reszelt fokhagymát, sót, borsot oregánót, finomra aprított mentát és petrezselymet. Az alapanyagokat alaposan keverjük egybe, majd lefedve tegyük a hűtőbe néhány órára.

Ezután formázzunk tetszés szerinti golyókat a masszából, majd forgassuk lisztbe és kevés olajon süssük szép aranybarnára (sütési idő 15-20 perc). Az elkészült finomságot kínáljuk pitával, mártogatóssal és görögsalátával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon