
Szaftos japán húsgolyó: pikáns máz teszi különlegessé

A húsgolyó az egész világon kedvelt finomság, a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját változattal, melyek mind ínycsiklandóak a maguk módján.
A világ legismertebb húsgolyója a svédeké, de más nemzetek konyhájában is találni darált húsos finomságot. A magyar konyha büszkesége a bakonyi húsgolyó, a japánoké pedig a tsukune. A japán finomság már látványra rabul ejtő, fényes, ragacsos máz öleli körbe, melytől igazán különleges zamatot kap.
Milyen húsból készüljön?
A japán húsgolyó eredetileg darált csirkecombból készül, de csirkemellből vagy pulykahúsból is érdemes kipróbálni. A hagyományos receptben rizsbor alkotja a mázt, azaz szaké, de ennek hiányában rizsecetet is használhatsz.
-
2023-09-26 08:52:02
-
2023-09-14 06:32:01
-
2023-09-10 08:36:01
Japán húsgolyó

Hozzávalók 4 személyre
Húsgolyó:
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg darált csirke- vagy pulykahús
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só és bors ízlés szerint
Szósz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál gyömbér
- 40 ml rizsecet
- 20 ml rizsbor
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 30 ml szójaszósz
- olaj a sütéshez
- 1 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
A hagymát vágjuk finomra.
A darált húshoz keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, tojást, szójaszószt, étkezési keményítőt, sót és borsot. A darált húsos masszát fedjük le fóliával, és tegyük hűtőbe 15-30 percre, közben készítsük elő a mázt.
A fokhagymát és a gyömbért reszeljük le, majd keverjük össze a rizsecettel, rizsborral, cukorral, olajjal és a szójaszósszal.
A darált húsból formázzunk gusztusos golyókat, majd kevés olajon süssük szép aranybarnára őket. Amikor a gombócok elkészültek, szórjuk rájuk a szezámmagot és a szószt is öntsük rájuk, pirítsuk néhány percig.
Az elkészült húsgolyókat rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!