Sörben párolt, szaftos sertésoldalas: eteti magát, olyan finom
A sörben és fűszerekben készült sertésoldalas olyan omlós, hogy leválik a hús a csontról.
A sült oldalas kiváló fogás, mely bármilyen körettel jólesik. A hús készülhet hagyományosan jó sok fokhagymával, köménnyel és zsírral, de új, merészebb recepteket is érdemes kipróbálni.
Az omlós hús, ahogy pirosra sült, már kínálható is, de érdemes ragacsos, szezámmagos mázzal is bevonni. Ettől sokkal különlegesebb és ízletesebb lesz. Ha nem vagy ellene az erőteljes fűszerezésnek, akkor a mázba 1-2 evőkanál barbecue-szósz is kerülhet.
Az oldalast a csont mentén daraboljuk fel, utána fektessük tepsire.
A fűszereket mérjük kis tálkába, keverjük össze, majd szórjuk a húsra, az ujjainkkal masszírozzuk bele a keveréket mindkét oldalába. Ezután kevés olajat is csorgassunk a húsra, majd fedjük le alufóliával a tepsit, és toljuk 140 fokosra előmelegített sütőbe 100-120 percre. Ezután távolítsuk el a fóliát, és emeljük a hőfokot 200-ra, 10-20 perc alatt süssük szép pirosra. (Félidőnél fordítsuk meg az oldalast.)
A szezámmagot száraz serpenyőben néhány perc alatt pirítsuk meg.
Az elkészült oldalast szedjük egy tányérra, majd a tepsiben maradt lét (ami a sütés közben keletkezett) öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a mézet. Ha szükséges, adjunk még hozzá kevés vizet (1 dl). Forraljuk össze, majd öntsük az oldalasra, szórjuk meg szezámmaggal.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu