Fenséges töltött pulykamell: gombás ragu teszi izgalmassá

10
Nyomtatás
gombas-ragus-pulykamell2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A különleges fogás egyszerűen készül, tökéletes választás a hétvégi családi ebédre, hidegen és melegen kínálva is mennyei.

A pulykamell tökéletes alapanyag, ha töltött húst készítenél. A töltelék sok minden lehet, sonka, sajt vagy valamilyen ragu, én most gombással próbáltam ki. A fűszerezését érdemes ízlés szerint alakítani: ha nem szereted a csípőset, akkor a Cayenne-borsot hagyd ki, helyette szerecsendióval vagy majoránnával bolondítsd meg.

Az ínycsiklandó fogás mellé mártás is kerül, a hús alatt sült zöldségekből készítve. A töltött pulyka remek hétvégi fogás, amely frissen készítve és másnap is finom. Ha esetleg marad belőle, akkor próbáld vékonyan felszeletelni, szendvicsalapanyagnak tökéletes.

Gombás raguval töltött pulykamell

gombas-ragus-pulykamell

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg pulykamell
  • só és bors ízlés szerint
  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma (töltelékbe)
  • kevés olaj
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 szelet kenyér
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 fej vöröshagyma (hús alá)
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 fej zellergumó
  • 500 ml alaplé vagy víz
  • 200 ml fehérbor
  • 300 ml főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A pulykahúst kezdjük el félbevágni, de ne vágjuk át teljesen. Nyissuk szét és klopfoljuk ki, majd fűszerezzük sóval és borssal.

A gombát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel tetszőlegesen.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá az előkészített gombát, és pirítsuk le, közben fűszerezzük sóval, borssal, Cayenne-nel és fokhagymával.

A kenyeret áztassuk vízbe, majd nyomkodjuk ki.

Az elkészült gombás raguhoz keverjük hozzá a finomra aprított petrezselymet és a kenyeret.

A gombás ragut tegyük a húsra, majd tekerjük fel, ha szükséges, rögzítsük konyhai kötözővel vagy fogvájóval.

Kevés olajat forrósítsunk egy serpenyőben, majd a töltött húst pirítsuk körbe rajta.

A hagymát, sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, majd tegyük tepsire. A zöldségekre öntsünk alaplét és fehérbort, majd fektessük rá a körbepirított töltött húst. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 60-70 perc alatt süssük készre.

A hús alatt maradt zöldségeket tegyük edénybe, adjuk hozzá a tejszínt, kezdjük el melegíteni, és turmixoljuk simára. A mártást főzzük rottyanásig.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon