
Puha, krémes gesztenyetorta: fenséges őszi desszert

A gesztenyekrémes tortát, akár hiszitek, akár nem, már több mint 40 éve ismerjük és készítjük konyhaszerte. A klasszikus receptet azonban talán csak a nagymamáink ismerik, mi pedig megpróbáltuk ezt felkutatni.
A gesztenykrémes torta elkészítése nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, azonban minden egyes perce garantáltan megéri a fáradságot. Emlékszem, amikor még kislány voltam, nagymamám minden hétvégén, ha meglátogattuk, a 3-4-féle sütemény közül sohasem feledkezett el a gesztenykrémes tortáról sem.
Mindig csodáltuk, hogy mennyire fenséges a gesztenyés piskótalap, rajta a rengeteg gesztenyekrémmel, és vékonyan leöntve csokoládéval. Egyszerűen tökéletes volt. Omlós piskóta, lágy töltelék és leheletnyi, krémes csokoládé a tetején. Persze a forma az évek alatt sokat változott, az íze azonban még ma is ugyanolyan.
A nosztalgia jegyében megkíséreljük megidézni ezt a több évtizede belénk égett ízélményt.
-
2022-11-27 11:08:02
-
2022-11-10 08:32:02
-
2022-10-30 08:36:01
Gesztenyetorta

Hozzávalók 10 személyre
A tésztához:
- 6 db tojás
- 6 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 40 dkg gesztenyemassza
A töltelékhez:
- 4 ek kristálycukor
- 1 ek kakaópor
- 4 ek víz
- 40 dkg gesztenyemassza
- 1 ek rum
- 1 ek vaj
- liszt és vaj a tepsi kikenéséhez
A csokis tetejéhez:
- 1 tábla olvasztott csokoládé
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. Ehhez habosra keverjük a tojássárgákat a puha vajjal és a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a szűrőn áttört gesztenyemasszát.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a gesztenyés masszához.
Egy közepes, csatos tepsit (20x30 cm) kivajazunk és belisztezünk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A gesztenyés masszát beleöntjük a tepsibe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, félretesszük hűlni.
Következő lépésben elkészítjük a krémet. Ehhez simára keverjük a cukrot a kakaóporral, a gesztenyemasszát pedig egy lábosba tesszük a vízzel, alacsony lángon. Ha a gesztenyemassza és a víz összemelegedtek, a tűzről levéve összekeverjük a cukros kakaóval, és hozzáadjuk a vajat, illetve a rumot.
A rum, az absztinencia jegyében, lehet rumaroma is, de nyilván a klasszikus receptben a rumé a főszerep.
A krémet ezután kihűtjük. Ha kihűlt, habosra keverjük, ettől lesz igazán lágy a krémünk.
Ezután a csatos formában kihűlt tésztára finoman ráhalmozzuk a krémet.
Ha összeraktuk a süteményt, vízgőz fölött megolvasztjuk a csokolédét és a vajat, majd leöntjük vele a süteményt.
Hűtőben pihentetjük 2 órát, majd felszeleteljük.
Ezután pedig már semmi más dolgunk nincs, mint átadni magunkat a nosztalgikus életérzésnek, hogy most pont olyan, mintha a nagymamánknál ennénk a sütit, a vasárnapi ebéd után.
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!