Puha, krémes gesztenyetorta: fenséges őszi desszert

gesztenyekrem-torta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gesztenyekrémes tortát, akár hiszitek, akár nem, már több mint 40 éve ismerjük és készítjük konyhaszerte. A klasszikus receptet azonban talán csak a nagymamáink ismerik, mi pedig megpróbáltuk ezt felkutatni.

A gesztenykrémes torta elkészítése nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, azonban minden egyes perce garantáltan megéri a fáradságot. Emlékszem, amikor még kislány voltam, nagymamám minden hétvégén, ha meglátogattuk, a 3-4-féle sütemény közül sohasem feledkezett el a gesztenykrémes tortáról sem.

Mindig csodáltuk, hogy mennyire fenséges a gesztenyés piskótalap, rajta a rengeteg gesztenyekrémmel, és vékonyan leöntve csokoládéval. Egyszerűen tökéletes volt. Omlós piskóta, lágy töltelék és leheletnyi, krémes csokoládé a tetején. Persze a forma az évek alatt sokat változott, az íze azonban még ma is ugyanolyan. 

A nosztalgia jegyében megkíséreljük megidézni ezt a több évtizede belénk égett ízélményt.

Gesztenyetorta

gesztenyetorta

Hozzávalók 10 személyre

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 40 dkg gesztenyemassza

A töltelékhez:

  • 4 ek kristálycukor
  • 1 ek kakaópor
  • 4 ek víz
  • 40 dkg gesztenyemassza
  • 1 ek rum
  • 1 ek vaj
  • liszt és vaj a tepsi kikenéséhez

A csokis tetejéhez:

  • 1 tábla olvasztott csokoládé
  • 5 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. Ehhez habosra keverjük a tojássárgákat a puha vajjal és a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a szűrőn áttört gesztenyemasszát. 

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a gesztenyés masszához. 

Egy közepes, csatos tepsit (20x30 cm) kivajazunk és belisztezünk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A gesztenyés masszát beleöntjük a tepsibe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, félretesszük hűlni.

Következő lépésben elkészítjük a krémet. Ehhez simára keverjük a cukrot a kakaóporral, a gesztenyemasszát pedig egy lábosba tesszük a vízzel, alacsony lángon. Ha a gesztenyemassza és a víz összemelegedtek, a tűzről levéve összekeverjük a cukros kakaóval, és hozzáadjuk a vajat, illetve a rumot. 

A rum, az absztinencia jegyében, lehet rumaroma is, de nyilván a klasszikus receptben a rumé a főszerep. 

A krémet ezután kihűtjük. Ha kihűlt, habosra keverjük, ettől lesz igazán lágy a krémünk. 

Ezután a csatos formában kihűlt tésztára finoman ráhalmozzuk a krémet. 

Ha összeraktuk a süteményt, vízgőz fölött megolvasztjuk a csokolédét és a vajat, majd leöntjük vele a süteményt.

Hűtőben pihentetjük 2 órát, majd felszeleteljük.

Ezután pedig már semmi más dolgunk nincs, mint átadni magunkat a nosztalgikus életérzésnek, hogy most pont olyan, mintha a nagymamánknál ennénk a sütit, a vasárnapi ebéd után.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon