Kedvenc ételeink gombából: finom és laktató fogások húsmentes napokra
A gomba nemcsak egészséges alapanyag, de rengeteg módon elkészíthető: sütve, főzve, párolva ugyanolyan ízletes, és még húsmentes napokra is kiváló opció.
A leveles tésztával kombinált krémek és töltelékek régóta nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen gyorsan készülnek, finomak és nagyon mutatósak. Sós és édes variációban is készülnek, és attól függően, hogy melyiket választod, desszert vagy akár előétel, esetleg könnyű ebéd is lehet belőle, mint ennél a gombás verziónál.
Az alap egyszerű, hiszen csak a tésztát kell a megfelelő méretre szaggatnod, és erre jön az ízes töltelék, amelybe a gomba mellett rizs és dió is kerül. A gazdag fűszerezésnek köszönhetően pedig képtelenség egy darab után leállni.
A rizst főzzük meg az ebben a cikkben leírtak szerint, majd tegyük félre.
A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1 percig. Adjuk hozzá a csiperkét, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára 3-4 perc alatt.
Adjuk hozzá a kakukkfüvet, sót, borsot, mustárt és apróra vágott diót, és pirítsuk még 1-2 percig. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a vegán sajtot, és tegyük félre szobahőmérsékletűre hűlni.
Közben a leveles tésztát csomagoljuk ki, és egy nagyobb pohárral (vagy nagy méretű sütikiszúróval) szaggassunk belőle köröket. Fontos, hogy a körök akkorák legyenek, amelyek a pereméig kitöltik a muffinformákat. Az így kapott tésztadarabokat helyezzük enyhén lisztes muffinsütőbe, majd kanalazzuk rájuk az tölteléket. Tetszés szerint szórjuk meg még kevés reszelt sajttal, és tegyük 180 percre előmelegített sütőbe. Süssük 20 percig, vagy amíg a tészta aranyszínűre pirul. Még melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu