Görcsleves a nagyi receptje szerint: a házi tésztától lesz laktató

glcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A görcsleves szerény fogás, amely kötött-tészta leves néven is ismert. Az egyszerű étek a csomóra kötött tésztától különleges, amely hagymás zsírral megkenve készül.

Kis hazánk különböző tájain bőven találni jellegzetes ételeket, amelyek közül jó néhány feledésbe merült. Ezeket a mai generáció talán nem is ismeri: az egyik ilyen étek a görcsleves.

A görcsleves szerény étel, amelyet régen, az ínséges időkben zöldségek nélkül is az asztalra tettek az asszonyok. A leves különlegessége a házi tésztában rejlik, amelyre hagymás zsír kerül, ettől lesz ízes. A leves készítésénél nem ragaszkodtam a hagyományos változathoz, zöldségekkel tettem izgalmasabbá, így nemcsak finomabb, hanem sokkal laktatóbb is lett a melengető fogás.

Görcsleves

glct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • só ízlés szerint
  • 2 darab tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • liszt a nyújtáshoz

Leves:

  • kevés olaj vagy zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg burgonya
  • 40 dkg sárgarépa
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tészta előkészítésével kezdjünk. A lisztet szitáljuk tálba, adjunk hozzá sót, majd a tojásokat üssük a közepébe, és gyúrjunk belőle tésztát. Ha szükséges, kevés vizet is adjunk hozzá.

A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron pároljuk meg, majd adjuk hozzá a pirospaprikát.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalappá, és kenjük meg a hagymás zsírral. Ezután a tészta egyik felét borítsuk a másikra, vágjunk belőle 1-2 cm-es csíkokat, és kössünk belőlük csomót.

Leves:

A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a tetszés szerint felvágott krumplit és sárgarépát. A zöldségekre szórjuk rá a pirospaprikát, 2-3 perc kevergetés után öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.

A levest ízesítsük sóval és borssal.

Amikor a zöldségek megpuhultak, akkor a tésztacsomókat tegyük a levesbe, és 5-8 perc alatt főzzük készre.

A levest finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon