Frissítő görög saláta édes paradicsommal: citromos dresszinggel az igazi
Amennyire egyszerűnek tűnik, annyira összetett az ízvilága, húsok mellé köretként, de laza ebédként is megállja a helyét pirítóssal kínálva.
Ez a leves a görög citromos rizsleves, az avgolemono vegán változata, hiszen az eredetivel ellentétben sem csirkehúst, sem pedig tojást nem tartalmaz. Az íze azonban épp annyira fenséges, épp olyan tápláló, és még nehezebb fogásokkal is társíthatod, mert biztosan nem fekszi meg a gyomrodat.
Az elkészítése nagyon egyszerű: mindössze a zöldséget kell kevés olívaolajon lepirítani, ehhez hozzáadni a rizst, és a fanyar, savanykás, fűszeres alaplével készre főzni.
Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát.
Folyó víznél mossuk meg a rizst, és adjuk a hagymás alaphoz. Együtt is pirítsuk őket további 5 percig, majd adjuk hozzá az alaplét, kevés sót, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 20 percig.
Amíg a rizs fő, egy kisebb tálban keverjük össze a tahinit, a misopasztát, a sörélesztőpelyhet, a szójaszószt és a citromlevet, hígítsuk fel kevés alaplével, amit a levesből kanalazunk át, majd öntsük az egészet turmixgépbe, és dolgozzuk selymes állagúra.
Öntsük a citrusos-fűszeres keveréket a leveshez, főzzük tovább 2-3 percig, majd adjuk hozzá a friss kaprot, és vegyük le a tűzről.
Tipp: mivel a misopaszta és a szójaszósz is sok sót tartalmaz, az elején óvatosan sózzunk. Inkább várjuk ki, hogy minden hozzávaló a levesben legyen, és csak kóstolás után ízesítsünk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu