Svéd húsgolyó házilag: a krémes barna mártás is megér egy misét
Kevesebb idő elkészíteni otthon, mintha utaznál érte, ráadásul rögtön nagy adagot gyárthatsz le belőle.
Szaftos és nagyon fűszeres az alábbi húsgolyó, a grilltől egy olyan füstös aromát kap, ami köbre emeli az alapreceptet, pedig az már önmagában sem unalmas. Ugyanis a darált húst római kömény, szegfűbors és koriander ízesíti, így picit pikáns és nagyon izgalmas lesz a végeredmény.
A húsgolyót érdemes magas lángon/fokozaton sütni, mindenképp 200 fok fölé fűtsd be a grillt. Így kívülről szépen megpirul, kérget kap, belül viszont szaftos és omlós lesz a hús. Érdemes darált marhával dolgozni, azzal még finomabb lesz.
A fokhagymákat pucoljuk meg, reszeljük le. A koriandert vagy petrezselymet aprítsuk finomra.
Melegítsük elő a grillt magas lángon (220-240 fok). A rácsot kenjük le olajjal.
A húson és a morzsán kívül keverjünk össze mindent egy tálban, majd adjuk hozzá ezt a kettőt is. A masszát alaposan dolgozzuk össze.
Készítsünk belőle 8 golyót, picit lapítsuk le őket.
Tegyük a golyókat a forró rácsra, majd oldalanként kb. 4-4 percig süssük (ha van rá lehetőség, lefedve), míg kívül szépen megpirulnak, belül pedig átsülnek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu