Grillezett csirkemell vörösboros meggyszósszal: kötelező megkóstolni

5
Nyomtatás
meggyszoszos-csirkemell
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A gyümölcs és a hús párosítása nem új keletű dolog, azonban nem mindegy, hogyan kapcsolod össze a kettőt, a megfelelő fűszerek és ízesítés a kulcs.

A meggymártással és pirított grízzel kínált sült csirke sokak rémálma, pedig a menzás alapötlet nem rossz, és pár kisebb módosítással nagyon ízletes ételt tehetsz az asztalra.

A meggyszósz különösen finom vörösborral és ecettel főzve, tökéletes egyensúlyban lesznek a sós, édes és savanykás ízek, és a húshoz is sokkal jobban illik ebben a formában. Hogy picit sűrűbb, kanalazható állaga legyen, keményítővel sűrítettük: ha az alábbi leírást követed, egész biztosan nem lesz csomós a mártásod.

A grillezett csirkemell is különlegesebb ízesítést kap, mézes-citrusos máz borítja: ettől egyrészt sokkal finomabb, másrészt szaftosabb is lesz, omlós és vajpuha sültet tálalhatsz.

Grillezett csirkemell meggyszósszal

meggyszoszos-csirkemell2

Hozzávalók 6 személyre

Meggyszósz:

  • 80 ml száraz vörösbor
  • 3 ek barna cukor
  • 2 ek vörösborecet
  • 2 ek narancslé (frissen facsart)
  • 500 g meggy (magozott)
  • 2 tk keményítő
  • 2 tk hideg víz

Hús:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek méz
  • 2 ek citromlé (frissen facsart)
Recept idők

Elkészítés:

A szószhoz keverjük össze a vörösbort, a cukrot, az ecetet és a naracslét, majd kezdjük el melegíteni, 5 percig főzzük. Vegyük lejjebb a lángot, majd adjuk hozzá a meggyet. Folyamatos kevergetés mellett főzzük még 10 percig.

Közben egy kis tálban keverjük össze a keményítőt és a vizet, majd csorgassuk a meggyszószhoz. Pár percig főzzük, míg besűrűsödik. Tegyük félre.

A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, hogy nagyjából egyforma vastag szeleteket kapjunk. Sózzuk, borsozzuk mindkét odalukat.

A mézet és a citromlevet keverjük össze egy kis tálkában.

Melegítsük elő a grillt (200-220 fokon). A rácsot kenjük le vékonyan olajjal.

Tegyük a csirkemelleket a grillrácsra, kenjük le a tetejüket a mézes keverékkel. Süssük őket 3-5 percig, majd fordítsuk meg. A másik felüket is kenjük le a mázzal, majd további 3-5 percig süssük őket.

A boros meggyszósszal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon