Villámgyors grillezett padlizsán feta sajttal - Húsok mellé, de salátával is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerűen készül, de nagyon finom a grillezett padlizsán, az a titka, hogy jól meg kell fűszerezni.
Ha vannak zöldségek, amelyek a nyarat jelentik, a padlizsán biztosan közéjük tartozik. Nem csak finom, de nagyon sokféleképpen elkészíthető. A padlizsán egészséges, tele van vitaminokal és ásványi anyagokkal, rostokkal, ráadásul alig van benne kalória.
Mindenképpen ízesítened kell: sokféle zöldfűszert szeret ez a zöldség, de ragukba vagy húsokhoz is felhasználhatod. A paradicsom nagyon megy hozzá, nem véletlen, hogy a francia lecsó egyik alapanyaga a padlizsán.
Ha húsos, mégis könnyed fogásra vágysz, akkor pedig készíts darált hússal töltött padlizsántekercseket, amelyeket magában is ehetsz, de körettel is tálalhatsz. A padlizsánhoz a jó sós sajtok illenek, ilyen a feta is, amelyet csak rá kell morzsolnod és azon melegében eheted is.
Grillezett padlizsán feta sajttal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab padlizsán (közepes)
- 1 evőkanál só (nagy szemű)
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál oregánó
- 50 milliliter olívaolaj
- 150 gramm feta sajt
- 2 evőkanál petrezselyem (friss)
Elkészítés:
Vágjuk fel tetszőlegesen a padlizsánt. Félbe is lehet vágni, de szeletelhetjük is, nagyjából 1,5 centiméteres vastagságúra. Fektessük papírtörlőre és sózzuk meg. Hagyjuk 10 percet pihenni, ezután söpörjük le róla a sót.
A sütőt kapcsoljuk be grillfokozatra, 180 fokra. Egy rácsra fektessünk sütőpapírt.
Kenjük meg a szeleteket olívaolajjal és morzsoljunk rájuk borsot, fokhagymaport és oregánót. Ha szükséges, sózzuk meg. Tegyük a padlizsánokat az olajos felükkel lefelé a sütőpapírra. Süssük őket néhány percig, majd fordítsuk meg, süssük további 2-3 percig. Vegyük ki a sütőből és kockázzunk vagy morzsoljunk rájuk feta sajtot, szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Fotó: Getty Images