
Ratatouille, vagyis francia lecsó – Zsenge cukkini és padlizsán gazdagítja

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, házi pesztós penne: tejszín teszi krémessé

Pihe-puha kókuszos muffin ropogós morzsával: gyerekjáték az elkészítése

Isteni finom tejszínes, gombás csirkemell: éttermi fogás otthon készítve

Tudod, mi volt Petőfi Sándor és Ady Endre kedvenc étele? Kvízünkben letesztelheted!

Karcsúsító avokádós tonhalsaláta: diéta alatt is jóllakhatsz vele
Van, amivel nem lehet vitatkozni, a lecsó az egyik, ha nem a legjobb étel a világon.
Bár a ratatouille-t francia lecsónak nevezi a köznyelv, mégis különbözik a magyar változattól. Például abban, hogy nincs rataouille rengeteg zöldfűszer nélkül, illetve az alapját paradicsompüré képezi, amit természetesen friss paradicsommal is dúsítunk. Ebben egyébként az izraeli lecsóra, a shakshoukára is hasonlít.
Most azért is készítettem, mert anyu kertjében annyi cukkini termett, hogy nem győzzük felhasználni, így szinte minden napra jut valamilyen cukkinis étel. Nem panaszkodom, mert számomra megunhatatlan, ráadásul kalóriaszegény étel, így nyugodt lelkiismerettel ehetjük. Készíthetjük serpenyőben vagy tepsiben, szeletelhetjük vagy kockázhatjuk, a lényeg, hogy a zöldségek maradjanak kissé roppanósak, ne főjenek szét. Nem baj, ha kicsit keményebb paradicsomot választunk. Ez a változat tepsiben készült, felkarikázott zöldségekkel.
Ratatouille

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab padlizsán
- 2 darab cukkini
- 1 darab paradicsomkonzerv
- 2 darab paradicsom
- 3 darab kaliforniai paprika
- 3 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál rozmaring
- 1 kávéskanál zsálya
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Keverjük hozzá a paradicsomkonzervhez, majd szórjuk rá a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket karikázzuk fel, a paprikát is vágjuk viszonylag egyforma szeletekre, majd rendezzük el szépen egy tepsiben. Ne sózzuk meg, mert akkor azonnal levet eresztenek. Öntsük rá a paradicsomszószt, locsoljuk meg olívaolajjal.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük meg 60 perc alatt.
Fotó: Getty Images