Pergős rizs sütőben készítve: biztosan nem lesz ragacsos
Sima vízzel is elkészítheted az alábbi receptet, de ha igazán finomat szeretnél enni, alaplében, fokhagyma társaságában párold a rizst.
A hagyományos, zöldségekkel készülő piláfot időnként cseréld erre az édes almával és aszalt gyümölcsökkel készülő változatra. Köretként is fogyaszthatod, hiszen különleges alkalmakkor akár sültek mellé is beillik, ugyanakkor pedig magában is szuper.
Attól függően, hogy mennyire szeretnéd rostgazdagra készíteni a piláfot, választhatsz barna rizst is a fehér helyett. Ezáltal hosszabb ideig jóllaksz majd. Ha pedig más gyümölccsel is kipróbálnád, akkor az alma helyett a körte is remekül illik hozzá, és az aszalt gyümölcsöket is variálhatod.
A rizst öblítsük át folyó víznél, és tegyük félre.
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és 5 percig pirítsuk benne a hagymát és a répát.
Adjuk hozzá a gyömbért, a fahéjat és a fokhagymát, és őket is pirítsuk további 1-2 percig. Keverjük bele a barna rizst, a sót és borsot, majd öntsük fel az alaplével, és fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 20 percig, vagy amíg a rizs majdnem elkészül.
Adjuk hozzá a felkockázott almát, és főzzük további 15 percig, vagy amíg a rizs teljesen megpuhul, és az alaplé elpárolog róla.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele az aszalt gyümölcsöket, és hagyjuk, hogy fedő alatt, 10 perc alatt megpuhuljanak.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu