Bőséges rizses egytál a piláf: könnyű fogás húsmentes napokra

gpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem gombás rizs, és nem is gombás rizottó, a piláf zöldségei alaplében puhulnak, ízletes, könnyed finomság, melyet melegen a legjobb fogyasztani.

A rizses egytál sokféle változatban hódít. Ismertek olyan receptek, melyekben a hús dominál, de csak zöldséggel vagy gyümölccsel is el lehet készíteni. Bár általában olajon szokás megfuttatni a rizst vagy a zöldségeket, a piláf esetében alaplében puhulnak a hozzávalók, zsiradék hozzáadása nélkül. Rizs helyett bulgurral is érdemes kipróbálni.

A gombás piláf készülhet csak egyfajta gombából, például csiperkéből, de sokkal jobb lesz a végeredmény, ha különbözőeket vegyesen használsz. Tálalásnál érdemes frissen facsart citrom levével és reszelt héjával dúsítani az ételt, de reszelt sajttal is fokozhatod az ízélményt.

Gombás piláf

gpct

Hozzávalók 4 személyre

Piláf:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 ml alaplé (zöldség vagy csirke)
  • 300 g gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g rizs
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 ág rozmaring

Tálalás:

  • 1 darab citrom (opcionális)
  • 1 csokor metélőhagyma vagy petrezselyem (opcionális)
  • sajt (opcionális) ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát ízlés szerint szeleteljük fel.

Egy tapadásmentes serpenyőbe öntsük 2 evőkanál alaplevet, adjuk hozzá a hagymaszeleteket, 5-6 perc alatt pároljuk puhára. Ha szükséges, öntsünk még hozzá alaplevet.

A gombát és a fokhagymát ízlés szerint vágjuk fel, majd adjuk a hagymához.

Körülbelül 3-4 perc után a rizst is keverjük a gombás hagymához, öntsük fel a maradék alaplével.

A rizzsel gazdagított keveréket fűszerezzük sóval, borssal és rozmaringgal.

Az ételt fedjük le, alacsony láng felett főzzük addig, amíg a rizs megpuhul (20-25 perc).

Tálalásnál citrom reszelt héjával és facsart levével tehetjük izgalmasabbá, vagy szórjunk rá finomra aprított metélőhagymát, petrezselymet, és még sajttal is dúsítható.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük