
Bőséges rizses egytál a piláf: könnyű fogás húsmentes napokra

Nem gombás rizs, és nem is gombás rizottó, a piláf zöldségei alaplében puhulnak, ízletes, könnyed finomság, melyet melegen a legjobb fogyasztani.
A rizses egytál sokféle változatban hódít. Ismertek olyan receptek, melyekben a hús dominál, de csak zöldséggel vagy gyümölccsel is el lehet készíteni. Bár általában olajon szokás megfuttatni a rizst vagy a zöldségeket, a piláf esetében alaplében puhulnak a hozzávalók, zsiradék hozzáadása nélkül. Rizs helyett bulgurral is érdemes kipróbálni.
A gombás piláf készülhet csak egyfajta gombából, például csiperkéből, de sokkal jobb lesz a végeredmény, ha különbözőeket vegyesen használsz. Tálalásnál érdemes frissen facsart citrom levével és reszelt héjával dúsítani az ételt, de reszelt sajttal is fokozhatod az ízélményt.
Gombás piláf

Hozzávalók 4 személyre
Piláf:
- 1 fej vöröshagyma
- 500 ml alaplé (zöldség vagy csirke)
- 300 g gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g rizs
- só és bors ízlés szerint
- 1 ág rozmaring
Tálalás:
- 1 darab citrom (opcionális)
- 1 csokor metélőhagyma vagy petrezselyem (opcionális)
- sajt (opcionális) ízlés szerint
Elkészítés:
A vöröshagymát ízlés szerint szeleteljük fel.
Egy tapadásmentes serpenyőbe öntsük 2 evőkanál alaplevet, adjuk hozzá a hagymaszeleteket, 5-6 perc alatt pároljuk puhára. Ha szükséges, öntsünk még hozzá alaplevet.
A gombát és a fokhagymát ízlés szerint vágjuk fel, majd adjuk a hagymához.
Körülbelül 3-4 perc után a rizst is keverjük a gombás hagymához, öntsük fel a maradék alaplével.
A rizzsel gazdagított keveréket fűszerezzük sóval, borssal és rozmaringgal.
Az ételt fedjük le, alacsony láng felett főzzük addig, amíg a rizs megpuhul (20-25 perc).
Tálalásnál citrom reszelt héjával és facsart levével tehetjük izgalmasabbá, vagy szórjunk rá finomra aprított metélőhagymát, petrezselymet, és még sajttal is dúsítható.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!