Vaníliás, gyümölcsös süti leveles tésztából: egyszerű, mégis nagyon mutatós
A leveles tészta az egyik legjobb választás, ha gyorsan kell valami finomat összedobni. A vaníliás, gyümölcsös süti könnyű, mégis mennyei.
Időhiányban a bolti leveles tészta az egyik legkedveltebb alapanyag a konyhában, hisz számtalan módon variálható. Összedobhatsz belőle különféle édes és sós finomságokat. Kedvedre változtathatsz a tölteléken, sőt a formán is.
A leveles tészta egyik legnagyszerűbb felhasználási módja, ha főzés nélküli krémmel és gyümölcsökkel dobod fel. Tovább egyszerűsíthetsz a dolgodon, ha előre kinyújtott tésztát vásárolsz.
Bármilyen idénygyümölccsel, sőt szezonon kívül kompóttal is kitűnő. A sárgabarack és a szeder remek kombináció, nem bánod meg, ha kipróbálod.
Ha szükséges, a leveles tésztát hagyjuk kiolvadni szobahőmérsékleten.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Készítsünk elő egy közepes méretű tepsit, és béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki jól zsiradékkal, és szórjuk meg liszttel.
Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen akkorára, mint a tepsi, és helyezzük bele. Villával több helyen szurkáljuk meg, így megakadályozzuk, hogy sütés közben felpúposodjon.
A krémhez a túrót nyomkodjuk össze villával, adjuk hozzá a cukrot és vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, keverjük össze, majd lazítsunk a masszán tejföllel. Kenjük rá a tésztára úgy, hogy a széleinél egy kis részt hagyjunk szabadon.
A barackot mossuk meg, vágjuk ketté, és távolítsuk el a magját. Helyezzük a barackszeleteket a túrós krém tetejére, és egyenletesen osszuk el rajta a szedret. A széleit hajtsuk be egy-két centire, ez szép keretet ad a sütinek.
Süssük a pitét előmelegített sütőben körülbelül 25 percig, amíg a tészta szép aranybarna színt kap. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, utána szeleteljük csak fel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu