Ha hirtelen támad a sütivágy, de diétázol: paleo citromoskeksz
Mandulaliszt, kókuszliszt, xilit (vagy más édesítő)

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nem tudom, a paleolit - cukor-, tejtermék- és gabonamentes - táplálkozás tartja-e még magát, vagy csak egy múló, és hosszú távon követhetetlen szélsőség volt, minden esetre abból nem lehet baj, ha van néhány olyan sütirecept a tarsolyunkban, amibe nem kell sem cukor, sem gabonaliszt, nem dobja az egekbe a vércukorszintet, mégis finom.

Ez a citromos keksz éppen megfelel ezeknek a kívánalmaknak. Szerencsére itt van alternatívának a mandula- és a kókuszliszt, ami garantáltan gluténmentes és paleolit alapanyag, ráadásul a szénhidrátszegény diétát folytatók is használhatják, a cukor helyettesítésére pedig xilitet és mézet használunk. Utóbbi elhagyható.

Mostanában többektől hallottam, hogy próbálták ugyan, de végül csak nem tudta megszokni a szervezetük a xilitet, vagyis főleg a hashajtó hatását. Ezesetben nyugodtan lehet eritritet használni, az nem okoz ilyen panaszokat.

Gyors és könnyű

Ez a recept nem igazán egy tíz fős, nagy, családi ebédhez készült, ezt már csak a hozzávalók ára is eléggé kizárja, ugyanakkor arra pont jó, hogy a hirtelen fellépő sütivágyunkat csillapítsuk vele. Gyors és könnyű, elrontani nem lehet, érdemes kipróbálni.

Paleo citromos keksz

paleo citromos keksz

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 100 gramm kókuszlisz
  • 100 gramm mandulaliszt
  • 150 gramm xillit
  • 145 gramm mandulavaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 darab reszelt citromhéj
  • 1 darab citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat keverjük össze, majd adjuk hozzá a folyékonyakhoz.

Robotgéppel állítsuk össze homogén masszává.

Formázzunk belőle golyókat, majd egy kanállal enyhén nyomjunk rá.

170 fokon, 7-8 percig süssük.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük