Fordított vérnarancstorta: a rusztikus külső mennyei ízeket takar
A megannyi citrusféle közt ezúttal a vérnarancsé a főszerep. Ez adja meg ugyanis a karakteres színét és illatát ennek a fantasztikus, fejre fordított tortának.
A japán palacsintát szuflépalacsintaként is emlegetik, amit toronyszerű magasságának és habkönnyű textúrájának köszönhet. Főként reggelire fogyasztják, de Japánban, a kávézókban szinte állandó része a menünek.
A szuflé szó elsőre ijesztőnek tűnhet, de semmi olyan extra hozzávalót nem igényel – tojás, tej, liszt, vaj –, ami ne lenne otthon egyébként is a hűtőben vagy a kamrában.
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha ugyanaz kell hozzá, mint az amerikai palacsintához, akkor mégis mitől lesz más? A válasz a sütési techikában rejlik. Ennek a palacsintának az elkészítése némi gyakorlatot igényel. A hagyományos palacsintával ellentétben itt az egész tojásokat nem keverjük hozzá direktben a többi hozzávalóhoz, hanem a fehérjét külön verjük fel, és csak a végén adjuk hozzá a tészta többi hozzávalójához.
Egy nagy keverőtálba tegyük bele a tojásfehérjét, a citromlevet és a sót. Habverővel, közepes sebességen verjük fel habosra (3-4 perc).
Ezután emeljünk a sebességen, és fokozatosan adjuk hozzá az 5 evőkanál cukrot. Kb. 7 percig verjük, amíg tényleg kemény lesz a hab.
Egy kisebb keverőtálban a tojások sárgáit és a maradék 1 evőkanál cukrot keverjük habosra a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejet és az olvasztott vajat. Kb. 1-2 percig keverjük. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport is a keverékhez. Habverővel forgassuk össze.
A tojásfehérjéből vert habot adjuk hozzá kanalanként a tojássárgás keverékhez. Fontos, hogy óvatosan forgassuk át, nehogy összetörjön a hab, különben nem lesz belőle szuflé.
Egy tapadásmentes serpenyőt kenjünk ki egy kis olajjal, majd szintén kenjünk ki egy-egy kb. 7 cm átmérőjű, kerek sütőformát – aminek nincs alja, sem teteje.
Tegyük őket a felmelegített serpenyőre, és hagyjuk, hogy a formák kb. 1 perc alatt átmelegedjenek.
Ekkor minden karikába öntsünk annyi tésztát, hogy az a forma feléig érjen.
A serpenyőbe tegyünk 2-3 evőkanál vizet, majd fedjük le az egészet. 5-7 percig alacsony lángon melegítsük, amíg a palacsinták szépen megemelkednek és apró buborékok jelennek meg a tetejükön.
Ekkor vegyük le a fedőt, és egy spatula és egy sütőkesztyű segítségével óvatosan fordítsuk át a palacsintát a sütőformával együtt.
Tegyük vissza a fedőt a serpenyőre, és süssük a másik felüket is tovább 2-3 percig.
Amikor már szépen barnulni kezd a teteje, óvatosan vegyük ki őket a sütőformából, és már tálalhatjuk is. Tökéletesen passzol hozzá egy kis juhaszirup, illetve szezonális gyümölcs is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu