
Filléres szezámmagos-sós rúd: krumplitól lesz puha a tésztája
A szezámmagos-sós rúd egyszerű finomság, alig valamiből készül, mégis felveszi a versenyt a drágább sós vendégvárókkal.
A krumplis pogácsa régi kedvenc, amit zsírral vagy vajjal gyúrva szokás készíteni. A rengeteg izgalmas recept mellett érdemes egy kis extrával is feldobni a tésztát, mi most fűszerpaprikás dinsztelt hagymával tettük finomabbá. Ez nem valami úri huncutság, hanem régi falusi recept, amit még őrölt köménnyel is kipróbálhatsz.
A hagymás-krumplis pogácsa tésztája finom puha, kedvelt vendégváró. A finomságból érdemes nagyobb adagot gyártani, kenyér helyett is eheted tartalmasabb levesek vagy felvágottak mellé.
A megtisztított krumplit vágjuk egyforma méretű kockákra, majd bő vízben főzzük puhára, utána szűrjük le.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát, majd öntsük a főtt krumplira, törjük simára és tegyük félre, míg teljesen kihűl.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a langyos tejet, cukrot, élesztőt, tejfölt, tojást és a krumplit, dagasszunk belőle rugalmas tésztát (előfordulhat, hogy még pluszlisztet igényel a tészta).
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ujjnyi vastagra, ha szeretnénk, rácsozzuk be a tetejét. Ezután szúrjuk ki a tésztát pogácsaszaggatóval vagy pohárral.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu