Zöldfűszerekkel töltött pulykarolád: a sok vajtól lesz szaftos
Ha a csirke már unalmas, a steak viszont még túl nagy ugrás lenne, arany középút gyanánt készíts pulykából vacsorát!
Mi tagadás, az én családom szereti a fasírtot. Én mostanában barátkozom vele, a szárnyasból készült változatokkal egész jó a viszonyom. Az egyik nap pont fasírtot terveztem, közben azon gondolkodtam, hogy legyen egészséges és finom is: arra jutottam, sütőben sütöm és hajdinával dobom fel.
A hajdinás ötlet nem saját, az egyik ismerősöm ajánlotta, és milyen jó, hogy kipróbáltam! Jól fűszerezhető, finom alapanyag, rendkívül egészséges, és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A gyógynövényként is ismert hajdina vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, jó hatással van az emésztésre, mivel bővelkedik rostban, segít a székrekedés megszüntetésében. Remek fehérjeforrás, és még vérnyomáscsökkentésre is kiváló.
Az elkészítése nem nehéz, bánj vele a rizshez hasonlóan, vagyis a dupla szabály szerint főzd puhára. Ha 1 bögre hajdinával dolgozol, akkor 2 bögre víz kell rá.
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét. Mérjük ki vele a hajdinát, öntsük szűrőbe, majd folyó víz alatt mossuk át. Ezután tegyük edénybe, öntsük fel a vízzel, és fedő alatt főzzük puhára (20-30 perc), közben fűszerezzük sóval.
Az apróra kockázott vagy darált húshoz adjuk hozzá a főtt hajdinát, sót, borsot, chiliport, reszelt fokhagymát, oregánót, petrezselymet és a tojást. A masszát alaposan keverjük össze, majd formázzunk belőle tetszés szerinti golyókat, pogácsát. Ezután a golyókat forgassuk zsemlemorzsába, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A fasírtra fújjunk kevés olajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu