Reggeli hajdinapalacsintából, tojással és sajttal: ez a galettes bretonnes

2
Nyomtatás
32014673 2455759 f571c066059830b471cd92f28987f7cf wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sajt, sonka és lágyra sült tojás egy mogyoróízű, különleges palacsintába töltve.

A galette jelent omlós pitetésztát is, amit különböző sós vagy édes töltelékekkel raknak meg és hanyagul behajtogatnak, itt azonban egészen másról van szó.

Ez a palacsinta egy breton különlegesség. Az egyik érdekesség benne az, hogy a tésztája nagyrészt vagy teljes egészében hajdinalisztből készül, a másik, hogy sós töltelékekkel rakják meg, tipikusan sajttal, sonkával és tojással. 

Házilag sem nehéz elkészíteni, attól sem kell megijedni, hogy hajdinaliszt kell hozzá - én kávédarálón őröltem meg egy keveset ehhez a recepthez. Ha gluténérzékenyeknek készíted, kimaradhat a fehér búzaliszt a tésztából - most csak a könnyebb kezelhetőség miatt tettem hozzá belőle. 

Sós, töltött hajdinapalacsinta

32014683 12f8d817aeff4628b14937686d5e6b40 wm

Hozzávalók 6 darabhoz

A palacsintához:

  • 150 gramm hajdinaliszt
  • 100 gramm finomliszt
  • 1 csapott teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 3 deciliter tej
  • 3 deciliter víz
  • vaj (sütéshez)

A töltelékhez:

  • tojás
  • sonkaszeletek
  • reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket keverjük el a sóval, adjuk hozzá a tojást, a tejet és a vizet, keverjük simára. Egy tapadásmentes serpenyőt melegítsünk fel, tegyünk bele kevés vajat, majd öntsünk hozzá egy kis pohárnyi (szűk 1 deci) tésztát és egyenletesen terítsük szét a serpenyő alján. 

Amikor alul megsült és felül is megszilárdult, szórjuk meg sajttal, terítsünk rá egy szelet sonkát, üssünk bele egy tojást, majd a négy oldaláról hajtogassuk be. Addig süssük, míg a tojás el nem éri a kedvelt állagot. 

Fotók: Ács Bori

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon