Hamis húsgolyó olasz módra: tökéletes választás mentes napokra
Ha legközelebb megkívánod a klasszikus olasz fogást, akkor próbáld ki helyette ezt a reformváltozatot.
Ha a klasszikus olajban sült fasírt helyett egy fokkal könnyedebb fogásra vágysz, próbáld ki ezt a sütőben sült padlizsángolyót! Tökéletesen helyettesíti a húsos verziót, akár feltétként, akár szószban, tésztával kínálva is jól működik.
Az előkészítése kicsivel több időt igényel a hagyományos fasírtnál, ugyanis a padlizsánt puhára kell dinsztelni, mielőtt a masszába kevered, de utána már gyerekjáték az összeállítása. A zöldség mellé zsemlemorzsa és tojás kerül, ezek tartják egyben a masszát, illetve fokhagyma, bazsalikom és pecorino romano ízesítik.
A kemény sajtnak és a bazsalikomnak köszönhetően olaszos beütést kap a zöldségfasírt, akkor lesz a legfinomabb, ha házi paradicsomszósszal kínálod.
A padlizsánokat mossuk meg, majd vágjuk őket kb. 2 centis kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A bazsalikomot vágjuk durvára. A sajtot reszeljük le.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát. 2 perc múlva adjuk hozzá a padlizsánt, keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel. Fedjük le, majd fedő alatt főzzük 20 percig, vagy míg puha nem lesz.
A fokhagymás padlizsánt kanalazzuk egy tálba, hagyjuk hűlni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Ha kihűlt a padlizsán, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, a sajtot, a felvert tojásokat, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk a masszát. Keverjük egybe.
Nedves kézzel formázzunk a masszából diónyi golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk őket a sütőbe 25-30 percre, vagy míg aranybarnák nem lesznek.
A kedvenc szószunkkal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu