Hamis húsgolyó olasz módra: tökéletes választás mentes napokra

Olasz-hamis-husgolyo-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha legközelebb megkívánod a klasszikus olasz fogást, akkor próbáld ki helyette ezt a reformváltozatot.

Ha szereted az olasz húsgolyó koncepcióját, odavagy az intenzív fűszerezésű paradicsomszószért, de beiktatnál húsmentes napokat is a hetedbe, akkor ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

A húst tofu helyettesíti, és olyan, umami ízt létrehozó alapanyag is helyet kap a gombócban, mint a misopaszta. Ez egy passzírozott szójababból, fermentálással készülő paszta, amely remek kiegészítője vegán ételeknek, sokkal izgalmasabbá teszi őket. Ez a mennyei, krémes gombás rizottó is misopasztával készül.

Olasz hamis húsgolyó

Olasz-hamis-husgolyo

Hozzávalók 24 darabhoz

A gombócokhoz:

  • 1 ek lenmagliszt
  • 3 ek meleg víz
  • 500 g kemény tofu
  • 1 ek misopaszta (fehér)
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 0.5 tk szárított oregánó
  • 0.25 tk
  • 1 csipet frissen őrölt fekete bors
  • 30 g cukormentes kukoricapehely
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva

A paradicsomszószhoz:

  • 1 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 500 ml paradicsompassata
  • 0.5 tk szárított oregánó
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A lenmaglisztet keverjük össze a meleg vízzel, és 5-10 percre tegyük félre, hogy besűrűsödjön. Ez a keverék lesz a tojáspótlónk.

A paradicsomszószhoz hevítsük fel az olívaolajat egy közepes edényben, és pírítsuk benne 2-3 percig a fokhagymát. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot, a fűszereket és a sót, és forraljuk fel. Tegyük félre.

A tofuról szűrjük le a folyadékot, és egy papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet. Kézzel tördeljük nagyobb darabokra, és tegyük aprítógépbe az összes többi hozzávalóval együtt.

15-20 másodperc alatt dolgozzuk darabosra a masszát. Aprítógép hiányában használjunk villát vagy a kezünket az alapanyagok egységesítéséhez.

A masszából formázzunk kb. 24-25 gombócot, és egy rétegben helyezzük őket egy beolajozott jénaiba. Öntsük rá az elkészült paradicsomszószt, és tegyük 30 percre 175 fokra előmelegített sütőbe.

Friss vegyes salátával, krumplipürével vagy tésztával kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük