Krémes lencsepástétom dióval: tápláló szendvicskrém húsmentesen
Krémes és tartalmas lencsepástétom, amelyet dió és friss zöldfűszerek tesznek még táplálóbbá: tökéletes szendvicskrém húsmentes napokra.
Erről a hamis krémsajtról először egy videót láttam az interneten, és annyira lenyűgözött a selymes textúrája, hogy azonnal eldöntöttem, ki fogom próbálni. A recept nagyon egyszerű: minden hozzávalót össze kell dolgozni egy késes aprítóban vagy turmixgépben, és már fogyasztható is. A hangsúly ebben az esetben azonban nem az elkészítés módján van, hanem a hozzávalókon.
Vegán kenőkrém lévén ugyanis olyan alapanyagok alkotják, mint a tofu, a tahini vagy a sörélesztőpehely, mindezt pedig citromlé teszi izgalmassá. Ez egy alaprecept, és mivel semleges íze miatt a tofut szinte bárhogy lehet ízesíteni, bátran szabadjára engedheted a fantáziádat az elkészítésénél. Ha egy csipet köményt és füstölt pirospaprikát keversz hozzá, akkor cheddar jellege lesz, de akár olaszos fűszerekkel is feldobhatod. Ha igazán kísérletező kedvedben vagy, akkor adj hozzá – pürésítve – egy közepes méretű, sütőben sült padlizsánt is, garantáltan mennyei lesz a végeredmény.
A tofuból nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet, majd morzsoljuk egy késes aprítóba vagy turmixgépbe.
Adjuk hozzá a tahinit, a sörélesztőpelyhet, a sót, az olívaolajat, a citromlevet és a víz felét.
Közepes sebességen addig turmixoljuk, amíg egy sűrű, selymes krémet nem kapunk. Járó motor mellett adagoljuk hozzá a maradék vizet is: ha néhány kanál után elégedettek vagyunk az állagával, akkor nem szükséges az összes víz, de ha lágyabbra és folyékonyabbra szeretnénk, akkor többet is adhatunk hozzá.
Szendvicskrémként vagy zöldségek mellé mártogatósként fogyasszuk.
Hűtőben 1 hétig eláll.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu