Krémes hamis körözött kölesből: meg nem mondanád, hogy nincs benne túró
Vegán módon, tejtermék nélkül is készíthetsz körözöttet: ennek a változatnak köles az alapja.
Ez a hamis túrókrém kölesből készül, és ízben nagyon hasonlít a szintén kölesalapú hamis túrógombóchoz. A köles ugyanis nemcsak köretként állja meg a helyét, hanem puhára főzve és a megfelelő hozzávalókkal kombinálva ízében és állagában is a túróshoz hasonló fogásokat készíthetsz belőle.
Ebben az esetben a legfontosabb kiegészítő a citromlé és a citromhéj, ráadásként pedig mazsola és pirított dió dobja fel a desszertet. Mivel ez egy vegán recept, ezért nemcsak a túrót, hanem a tejet is növényi alternatíva pótolja.
A kölest alaposan öblítsük át folyó víznél, majd csepegtessük le.
A szójaitalt kezdjük el forralni egy kisebb edényben, keverjük hozzá a juharszirupot, a sót, a citrom levét és héját, a vaníliakivonatot és a mazsolát.
Mehet bele a köles is, és alacsony hőfokon, gyakran átkeverve főzzük puhára 25-30 perc alatt. Az sem gond, ha a köles kissé szétfő, az állaga jobban hasonlít majd a túróéra.
Kanalazzuk tálkákba, és hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt szórjuk meg diódarabokkal.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu