Puha, márványos csokis-vaníliás kalács: sütőporos a tésztája
Ezt a süteményt kezdők is bátran elkészíthetik, keverem-kavarom a tésztája, nem lehet elrontani.
A pihe-puha kalács egyszerűen készül, ugyanis kevert tésztája van. Az omlós süti kellemesen fanyar, köszönhetően a citromhéjnak. Ennek a mennyiségét ízlés szerint lehet alakítani, ha intenzívebb ízekre vágysz, akkor növelheted, illetve porcukor helyett citromos mázzal koronázhatod meg a süteményt.
A házi finomságot érdemes feldobni kandírozott citrom- vagy narancshéjjal, vanília helyett pedig narancsvirágvizet vagy facsart citromlevet is használhatsz. Az elkészült kalács simán porcukorral meghintve is tökéletes, de citromrajongók házi citromkrémmel is lekenhetik. Így valami csoda a puha sütemény.
A tojásokat üssük keverőtálba, majd a cukorral keverjük habosra. Ezután a lisztet, keményítőt, sütőport és a sót szitáljuk a tojásokhoz, keverjük alaposan össze. A jól kikevert masszához a citrom reszelt héját, a vaníliaaromát és a lágy vajat is dolgozzuk hozzá.
Vegyünk elő egy kenyérformát (30cm), kenjük ki vajjal, majd simítsuk bele a masszát.
A süteményt toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre. A sütésnél alkalmazzunk tűpróbát, szúrjunk a masszába fogvájót vagy éles kést, ha tisztán vesszük ki, akkor elkészült a süti.
A citromos kalácsot a formában hűtsük ki. Miután kihűlt, borítsuk tálcára. A finomságot porcukorral meghintve vagy citromos mázzal borítva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu