Édes cseresznyeszirup nyárra: fagyira és sütire is rákanalazhatod
Az édes cseresznyeszirup mindent feldob, ennek az ellenállhatatlan finomságnak nem lehet ellenállni.
A lekvár elkészítésének kulcsa a friss gyümölcsben rejlik. A cseresznyével tehát szerencsénk van, mivel éppen szezonja van és néhány nap vagy hét különbséggel, szép lassan mindenhol beérik majd.
Receptünk elkészítése pofonegyszerű és hagyománykövető, ráadásul mindössze türelemre és tisztaságra lesz hozzá szükséged, mivel fontos, hogy a lekvárfőzéshez higiénikus környezetet tudj biztosítani.
A cseresznyét mossuk meg, töröljük szárazra és magozzuk ki.
Tegyük egy nagy lábasba a kimagozott cseresznyét, majd adjuk hozzá a cukrot.
A citromot vágjuk ketté, és az egyik felének a levét facsarjuk a lábasba.
A citrom másik felé adjuk hozzá héjastul a cseresznyéhez.
Keverjük össze, forraljuk fel, majd fokozatosan csökkentsük a hőt.
Alacsony fokozaton hagyjuk főni a lekvárt, kb. 40-60 percig. Akkor jó, ha már szép, sűrű az állaga. Időnként természetesen keverjük meg, nehogy leégjen.
A lekvárt ezután turmixoljuk le, bár ez a lépés nem kötelező, hogyha valaki jobban szereti a gyümölcshúsosabb lekvárokat.
Teszteljük le, hogy a lekvár állaga jó-e. Ehhez a folyékony, forró lekvárból cseppentsünk egy kicsit egy jéghideg tányérra. Ezután fordítsuk meg a tányért, és nézzük meg, hogy a lekvár megszilárdul-e vagy még folyik?
Ha a lekvár még folyik, akkor főzzük tovább, majd 10-15 perc elteltével ismételjük meg ezt a próbát. A lekvár ideális hőmérséklete 105 °C.
Az elkészült lekvárt adagoljuk előzőleg sterilizált befőttes üvegekbe, de a peremtől néhány centit hagyjunk szabadon.
Ezután zárjuk le az üvegeket, majd gyorsan fordítsuk őket fejre, hogy ezzel létrehozzuk bennük a vákuumot.
1 óra elteltével fordítsuk vissza az üvegeket, címkézzük fel őket, és tároljuk hűvös, száraz helyen.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu