Francia hagymaleves lencsével: mesésen krémes verziót mutatunk
Az eredeti francia hagymaleves önmagában is egy tartalmas és kényeztető fogás, lencsével megbolondítva viszont egyenesen ellenállhatatlan.
A klasszikus francia hagymaleves egyszerű alapanyagokból készül, amelyek mégis lenyűgöző fogást eredményeznek. Az aromás és melengető leves kitűnő opció a hűvösebb időkre, ha azonban hozzám hasonlóan még tartalmasabbra készítenéd, akkor próbáld ki ezt a paradicsomos és lencsés változatot.
Az elkészítése nem sokban különbözik a klasszikustól, mindössze a lencsét kell külön megfőznöd, majd mehet is az alaphoz. A legtöbb sűrű, krémes leveshez hasonlóan ehhez a hagymaleveshez is nagyon jól illik az aranybarnára pirult kenyérkocka vagy a fokhagymával ízesített pirítós, így a kettő küzül valamelyiket mindenképp készítsd el mellé. Ha nincs a tarsolyodban jó krutonrecept, akkor ezt az elkészítési módot ajánlom hozzá.
Francia hagymaleves lencsével
Hozzávalók 4 személyre
- 200 g lencse
- 3 db babérlevél
- 2 ek olívaolaj
- 3 db nagy vöröshagyma vékony szeletekre vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 ek cukor
- 2 tk só
- 0.5 tk bors
- 1 tk kakukkfű
- 1 ek liszt
- 200 ml száraz fehérbor
- 1.5 l zöldségalaplé vagy víz
- 3 ek paradicsompüré
- 2 szál friss rozmaring
- kruton vagy pirítós a tálaláshoz
Elkészítés:
A lencsét áztassuk be legalább 3 órára. Szűrjük le, 1 tk. sóval és a babérlevéllel főzzük majdnem puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.
Közben hevítsünk fel egy közepes edényt, és az olívaolajon a cukorral karamellizáljuk a hagymát és a fokhagymát. Ez 15-20 percet is igénybe vehet. Ha a hagyma aranybarna, adjuk hozzá a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a lisztet, és további 1 percig pirítsuk őket együtt is.
Adjuk hozzá a bort, és főzzük 3-4 percig, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a paradicsompürét, rozmaringot és a roppanósra főtt lencsét, és forrástól számítva, alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig.
Kanalazzuk a levest tányérokba, és fokhagymás pirítóssal vagy krutonnal fogyasszuk.
-
2024-04-14 09:28:01
-
2024-03-14 10:32:00
-
2024-02-28 08:32:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!