Francia hagymaleves lencsével: mesésen krémes verziót mutatunk

Francia-hagymaleves-lencsevel-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az eredeti francia hagymaleves önmagában is egy tartalmas és kényeztető fogás, lencsével megbolondítva viszont egyenesen ellenállhatatlan.

A klasszikus francia hagymaleves egyszerű alapanyagokból készül, amelyek mégis lenyűgöző fogást eredményeznek. Az aromás és melengető leves kitűnő opció a hűvösebb időkre, ha azonban hozzám hasonlóan még tartalmasabbra készítenéd, akkor próbáld ki ezt a paradicsomos és lencsés változatot.

Az elkészítése nem sokban különbözik a klasszikustól, mindössze a lencsét kell külön megfőznöd, majd mehet is az alaphoz. A legtöbb sűrű, krémes leveshez hasonlóan ehhez a hagymaleveshez is nagyon jól illik az aranybarnára pirult kenyérkocka vagy a fokhagymával ízesített pirítós, így a kettő küzül valamelyiket mindenképp készítsd el mellé. Ha nincs a tarsolyodban jó krutonrecept, akkor ezt az elkészítési módot ajánlom hozzá.

Francia hagymaleves lencsével

Francia-hagymaleves-lencsevel

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g lencse
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 db nagy vöröshagyma vékony szeletekre vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek cukor
  • 2 tk
  • 0.5 tk bors
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 ek liszt
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 1.5 l zöldségalaplé vagy víz
  • 3 ek paradicsompüré
  • 2 szál friss rozmaring
  • kruton vagy pirítós a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be legalább 3 órára. Szűrjük le, 1 tk. sóval és a babérlevéllel főzzük majdnem puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.

Közben hevítsünk fel egy közepes edényt, és az olívaolajon a cukorral karamellizáljuk a hagymát és a fokhagymát. Ez 15-20 percet is igénybe vehet. Ha a hagyma aranybarna, adjuk hozzá a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a lisztet, és további 1 percig pirítsuk őket együtt is.

Adjuk hozzá a bort, és főzzük 3-4 percig, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a paradicsompürét, rozmaringot és a roppanósra főtt lencsét, és forrástól számítva, alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig. 

Kanalazzuk a levest tányérokba, és fokhagymás pirítóssal vagy krutonnal fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük