Francia hagymaleves lencsével: mesésen krémes verziót mutatunk

Francia-hagymaleves-lencsevel-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az eredeti francia hagymaleves önmagában is egy tartalmas és kényeztető fogás, lencsével megbolondítva viszont egyenesen ellenállhatatlan.

A klasszikus francia hagymaleves egyszerű alapanyagokból készül, amelyek mégis lenyűgöző fogást eredményeznek. Az aromás és melengető leves kitűnő opció a hűvösebb időkre, ha azonban hozzám hasonlóan még tartalmasabbra készítenéd, akkor próbáld ki ezt a paradicsomos és lencsés változatot.

Az elkészítése nem sokban különbözik a klasszikustól, mindössze a lencsét kell külön megfőznöd, majd mehet is az alaphoz. A legtöbb sűrű, krémes leveshez hasonlóan ehhez a hagymaleveshez is nagyon jól illik az aranybarnára pirult kenyérkocka vagy a fokhagymával ízesített pirítós, így a kettő küzül valamelyiket mindenképp készítsd el mellé. Ha nincs a tarsolyodban jó krutonrecept, akkor ezt az elkészítési módot ajánlom hozzá.

Francia hagymaleves lencsével

Francia-hagymaleves-lencsevel

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g lencse
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 db nagy vöröshagyma vékony szeletekre vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek cukor
  • 2 tk
  • 0.5 tk bors
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 ek liszt
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 1.5 l zöldségalaplé vagy víz
  • 3 ek paradicsompüré
  • 2 szál friss rozmaring
  • kruton vagy pirítós a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét áztassuk be legalább 3 órára. Szűrjük le, 1 tk. sóval és a babérlevéllel főzzük majdnem puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.

Közben hevítsünk fel egy közepes edényt, és az olívaolajon a cukorral karamellizáljuk a hagymát és a fokhagymát. Ez 15-20 percet is igénybe vehet. Ha a hagyma aranybarna, adjuk hozzá a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a lisztet, és további 1 percig pirítsuk őket együtt is.

Adjuk hozzá a bort, és főzzük 3-4 percig, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a paradicsompürét, rozmaringot és a roppanósra főtt lencsét, és forrástól számítva, alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig. 

Kanalazzuk a levest tányérokba, és fokhagymás pirítóssal vagy krutonnal fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük