Bazsalikomos cukkinikrémleves: fokhagymás krutonnal a legjobb
Egy igazi tavaszi, frissítő és vitamindús leves, amelyet rengeteg bazsalikom ízesít. És ha ez nem lenne elég, akkor a tetejére fokhagymás kruton is kerül!
Egy nagyon gyorsan készülő, egyszerű, mégis ízekben gazdag levesről van szó, amelyet csak részben kell főzni. A bazsalikomnak ugyanis nem tesz jót a hőkezelés, kesernyés ízt kap tőle, így mindössze a póréhagymát kell kevés olajon lepirítani, és vele együtt a cukkinit enyhén roppanósra párolni.
Ezt követően mehet minden a turmixgépbe, és már el is készült a leves, amely ugyanolyan jó hidegen és melegen is. Arra azonban figyelj, hogy a maradékot hűtőben tárolás után csak langyosra melegítsd, különben veszíteni fog a frissességéből.
A levesben nem szerepel semmiféle tejszín, mivel a hozzáadott és leturmixolt kendermag mesésen krémes állagot biztosít, és még a fehérjéről is gondoskodik.
Bazsalikomos cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 szál póréhagyma megtisztítva és felkarikázva (csak a fehér és halványzöld részek)
- 2 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 db cukkini felkockázva
- 50 g kendermag
- 2 ek friss citromlé
- 250 ml víz
- 1 csokor friss bazsalikom
- só, bors ízlés szerint
- kruton a leírásban szereplő recept szerint
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és közepes hőfokon pirítsuk benne 5-6 percig a póréhagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a cukkinit, és további 5 percig pirítsuk őket együtt is.
Tegyük át egy turmixgépbe, adjuk hozzá a kendermagot, a citromlevet, a vizet, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, és turmixoljuk teljesen krémesre. A folyékonyabb állagért tetszés szerint adjunk hozzá még egy kevés vizet.
Készítsük el a krutont az ebben a receptben leírtak szerint, és a langyos vagy lehűtött levessel kínáljuk.
-
2023-08-19 09:28:01
-
2023-08-15 10:16:02
-
2023-07-20 07:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!