Bazsalikomos cukkinikrémleves: fokhagymás krutonnal a legjobb

Cukkinikremleves-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy igazi tavaszi, frissítő és vitamindús leves, amelyet rengeteg bazsalikom ízesít. És ha ez nem lenne elég, akkor a tetejére fokhagymás kruton is kerül!

Egy nagyon gyorsan készülő, egyszerű, mégis ízekben gazdag levesről van szó, amelyet csak részben kell főzni. A bazsalikomnak ugyanis nem tesz jót a hőkezelés, kesernyés ízt kap tőle, így mindössze a póréhagymát kell kevés olajon lepirítani, és vele együtt a cukkinit enyhén roppanósra párolni.

Ezt követően mehet minden a turmixgépbe, és már el is készült a leves, amely ugyanolyan jó hidegen és melegen is. Arra azonban figyelj, hogy a maradékot hűtőben tárolás után csak langyosra melegítsd, különben veszíteni fog a frissességéből.

A levesben nem szerepel semmiféle tejszín, mivel a hozzáadott és leturmixolt kendermag mesésen krémes állagot biztosít, és még a fehérjéről is gondoskodik.

Bazsalikomos cukkinikrémleves

Cukkinikremleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 szál póréhagyma megtisztítva és felkarikázva (csak a fehér és halványzöld részek)
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 db cukkini felkockázva
  • 50 g kendermag
  • 2 ek friss citromlé
  • 250 ml víz
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • só, bors ízlés szerint
  • kruton a leírásban szereplő recept szerint
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és közepes hőfokon pirítsuk benne 5-6 percig a póréhagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a cukkinit, és további 5 percig pirítsuk őket együtt is.

Tegyük át egy turmixgépbe, adjuk hozzá a kendermagot, a citromlevet, a vizet, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, és turmixoljuk teljesen krémesre. A folyékonyabb állagért tetszés szerint adjunk hozzá még egy kevés vizet.

Készítsük el a krutont az ebben a receptben leírtak szerint, és a langyos vagy lehűtött levessel kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük