![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Rumos sportszelet házilag – Készítsd el a gyerekkorod kedvenc csokiját
![házi sportszelet cover](https://kep.index.hu/1/0/3572/35726/357266/35726609_2731937_99bbc086f9ad151303fc51947e69ff48_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kevés ismertebb és népszerűbb édesség van a Sport szeletnél, ez a csoki nem csak a gyerek-, de a felnőttkort is végigkíséri.
Az első Sport szelet 1953. augusztus 20-án, a Népstadion megnyitására készült. Az első csokik alufóliába voltak csomagolva, a papírjuk kívül zöld volt és Szécsényi József diszkoszvetőről mintázott figura díszítette. Ez a csoki még kézműves technikával készült. Biztos, hogy mindenki emlékszik a rum ízére, persze a csokiban csak aroma volt, de jólesett rumos csokinak hívni.
A rendszerváltás után a Kraft Jacobs Suchard svájci édesipari vállalat vásárolta meg a céget, a csoki mérete is megnőtt és a formája is más lett. Később már mindenféle ízben gyártották és az eredeti teljesen eltűnt a piacról. Sokan még mindig erre a klasszikus ízre esküsznek, amelynek a receptje persze titkos, de hozzá hasonlót otthon is készíthetsz. A retró ízek kedvelői ezt a szintén pofonegyszerű puncsgolyót vagy a szintén közkedvelt piros mogyorós csokit is elkészíthetik otthon.
Házi sportszelet
![házi sportszelet recept](https://kep.index.hu/1/0/3572/35726/357266/35726621_f7a97c787a9f45d01abdbf47f35d4a1d_wm.jpg)
Hozzávalók 20 adaghoz
Csoki:
- 500 gramm háztartási keksz (darált)
- 4 evőkanál kakaó
- 250 gramm vaj
- 200 milliliter tej
- 200 gramm cukor
- ízlés szerint rum vagy rumaroma
Máz:
- 120 gramm étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral.
Egy lábasban a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük fel, hogy a cukor és a vaj elolvadjon. Öntsük rá a kekszes kakaóporra, majd keverjük hozzá a rumot vagy a rumaromát.
Egy téglalap alakú jénait béleljünk ki folpackkal, nyomkodjuk bele a masszát tetszőleges magasságúra. Tegyük a hűtőbe körülbelül fél órára.
Készítsük el a csokimázat. Gőz felett olvasszuk fel az étcsokit az olajjal. Kenjük rá az alapra, majd tegyük vissza a hűtőbe nagyjából egy órára, hogy megdermedjen. Meleg vízbe mártott késsel tökéletesen szeletelhető.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors
Olvasd el ezt is!