Rumos sportszelet házilag – Készítsd el a gyerekkorod kedvenc csokiját

házi sportszelet cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés ismertebb és népszerűbb édesség van a Sport szeletnél, ez a csoki nem csak a gyerek-, de a felnőttkort is végigkíséri.

Az első Sport szelet 1953. augusztus 20-án, a Népstadion megnyitására készült. Az első csokik alufóliába voltak csomagolva, a papírjuk kívül zöld volt és Szécsényi József diszkoszvetőről mintázott figura díszítette. Ez a csoki még kézműves technikával készült. Biztos, hogy mindenki emlékszik a rum ízére, persze a csokiban csak aroma volt, de jólesett rumos csokinak hívni. 

A rendszerváltás után a Kraft Jacobs Suchard svájci édesipari vállalat vásárolta meg a céget, a csoki mérete is megnőtt és a formája is más lett. Később már mindenféle ízben gyártották és az eredeti teljesen eltűnt a piacról. Sokan még mindig erre a klasszikus ízre esküsznek, amelynek a receptje persze titkos, de hozzá hasonlót otthon is készíthetsz. A retró ízek kedvelői ezt a szintén pofonegyszerű puncsgolyót vagy a szintén közkedvelt piros mogyorós csokit is elkészíthetik otthon.

Házi sportszelet

házi sportszelet recept

Hozzávalók 20 adaghoz

Csoki:

  • 500 gramm háztartási keksz (darált)
  • 4 evőkanál kakaó
  • 250 gramm vaj
  • 200 milliliter tej
  • 200 gramm cukor
  • ízlés szerint rum vagy rumaroma

Máz:

  • 120 gramm étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral. 

Egy lábasban a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük fel, hogy a cukor és a vaj elolvadjon. Öntsük rá a kekszes kakaóporra, majd keverjük hozzá a rumot vagy a rumaromát. 

Egy téglalap alakú jénait béleljünk ki folpackkal, nyomkodjuk bele a masszát tetszőleges magasságúra. Tegyük a hűtőbe körülbelül fél órára. 

Készítsük el a csokimázat. Gőz felett olvasszuk fel az étcsokit az olajjal. Kenjük rá az alapra, majd tegyük vissza a hűtőbe nagyjából egy órára, hogy megdermedjen. Meleg vízbe mártott késsel tökéletesen szeletelhető.

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük