Ínycsiklandó tárkonyos mártás: feldobja a húsokat és a tésztát

3
Nyomtatás
Házi tárkonyos mártás cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A finom selymes, tárkonyos mártás a legegyszerűbb húsételt is feldobja, és még főtt tésztával egybekeverve is kínálhatod.

A mártások izgalmas palettáján a tárkonyos nagy kedvenc, amit sokféle étellel kínálhatsz. Az elkészült mártással locsold meg a főtt vagy sült húst, tésztával is egybeforgathatod, vagy tepsiben sült krumplira is öntheted, amelynek a tetejére még reszelt sajt is kerülhet.

A mártás fő ízesítője a tárkony, de mellette a fokhagyma is érezteti magát. Az alapmártás sokféle változatban készülhet, van, aki borecetet vagy citromlét is ad hozzá, hogy picit savanykásabb legyen. A legjobb, ha friss tárkonnyal próbálod ki, de őrölttel is finom, habtejszín helyett pedig tejjel felöntve is működik a recept.

A sűrű, krémes állagról egy kevés liszt gondoskodik, de étkezési keményítővel is készülhet. A különlegesebb, picit pikánsabb hatás kedvéért dijoni mustárból is mehet bele 1-2 teáskanálnyi.

Házi tárkonyos mártás

Házi tárkonyos mártás ct

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 dl habtejszín
  • só ízlés szerint
  • ízlés szerint fehér bors
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított hagymát vágjuk finomra.

A vajat olvasszuk meg, majd dobjuk rá az előkészített hagymát és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a lisztet, majd 1 perc után öntsük fel a habtejszínnel.

A mártást folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg szépen besűrűsödik, közben fűszerezzük sóval, fehér borssal, tárkonnyal, fokhagymával és szerencsendióval.

Rögtön kínálhatjuk is, de a hűtőben még sokat sűrűsödik.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon