
Így készül a tökéletes besamelmártás: az ízesítésre is mutatunk ötleteket
Igazi alaprecept a besamel, más néven a fehér mártás, mely selymes textúrájával csábít, rengeteg fogást tesz izgalmasabbá.
A mártások izgalmas palettáján a tárkonyos nagy kedvenc, amit sokféle étellel kínálhatsz. Az elkészült mártással locsold meg a főtt vagy sült húst, tésztával is egybeforgathatod, vagy tepsiben sült krumplira is öntheted, amelynek a tetejére még reszelt sajt is kerülhet.
A mártás fő ízesítője a tárkony, de mellette a fokhagyma is érezteti magát. Az alapmártás sokféle változatban készülhet, van, aki borecetet vagy citromlét is ad hozzá, hogy picit savanykásabb legyen. A legjobb, ha friss tárkonnyal próbálod ki, de őrölttel is finom, habtejszín helyett pedig tejjel felöntve is működik a recept.
A sűrű, krémes állagról egy kevés liszt gondoskodik, de étkezési keményítővel is készülhet. A különlegesebb, picit pikánsabb hatás kedvéért dijoni mustárból is mehet bele 1-2 teáskanálnyi.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra.
A vajat olvasszuk meg, majd dobjuk rá az előkészített hagymát és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a lisztet, majd 1 perc után öntsük fel a habtejszínnel.
A mártást folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg szépen besűrűsödik, közben fűszerezzük sóval, fehér borssal, tárkonnyal, fokhagymával és szerencsendióval.
Rögtön kínálhatjuk is, de a hűtőben még sokat sűrűsödik.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu