Héjában sült burgonya másként: a krémes mártás a titka

krumpli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a fogás akár köretnek, akár főételnek is tökéletes, gyorsan elkészíthető és szinte elronthatatlan.

Ennek a köretnek a története az, hogy mindenképpen valami krumplis ételt szerettem volna készíteni, de a megszokottól eltérő formában és összetételben.

Éppen ezért a krumplit nem hámoztam meg, hanem csak alaposan megmostam, majd héjastul apróra kockáztam, átforgattam olívaolajban és sóban, végül pedig egy különleges, fokhagymás, tejfölös, pirított baconkockákkal megbolondított mártással nyakon öntöttem. Megkoronázásként pedig a rengeteg reszelt sajt sem maradhatott le róla.

Tipp

A sütési idő lerövidíthető, ha a krumplikockákat lobogó, sós vízben kb. 10 percig előfőzzük.

Héjában sült burgonya

krumpli2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg burgonya
  • 2 ek olívaolaj
  • 150 g felkockázott bacon
  • 450 g tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • 3 szál petrezselyem
  • 100 g reszelt sajt
  • 3 kk
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat mossuk meg, majd itassuk fel róluk a vizet, de ne hámozzuk meg.

Kockázzuk fel héjastul (2x3 cm-es kockák).

Vegyünk elő egy nagyobb tepsit (20x20 cm vagy 20x30 cm), öntsünk bele 2 evőkanál olívaolajat, majd terítsük el benne a felkockázott krumplit. Fűszerezzük 1-2 tk. sóval és keverjük át az olívaolajjal.

Aprítsuk fel a petrezselymet és tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket.

Vegyünk elő egy közepes serpenyőt, amibe belefér a felkockázott bacon. Kezdjük el pirítani. Ha már szép a színe, vegyük le a tűzről és picit hagyjuk hűlni.

Ezután készítsük el a tejfölös mártást.  A tejfölt öntsük bele egy mélyebb tálba. A fokhagymagerezdeket nyomjuk bele a tejfölbe, majd adjuk hozzá a 2 tk. pirospaprikát és a felaprított petrezselymet is. 

Ezután adjuk hozzá a lepirított baconkockákat, és ezt is alaposan forgassuk bele a mártásba. 

A reszelt sajttal kétféleképpen is eljárhatunk. Vagy belekeverjük a felét a tejfölös mártásba, vagy utólag, már a mártásos krumplihoz keverjük hozzá.

A krumpli tetején oszlassuk el a tejfölös krémet, majd szórjuk meg reszelt sajttal, és egy fakanál segítségével keverjük össze a krumplit, hogy mindenhol érje a tejföl. 

Ezután a maradék sajtot szórjuk rá lazán a krumpli tetejére, majd irány a sütő.

A tepsit 170-180 fokra előmelegített sütőbe tesszük úgy, hogy letakarjuk egy darab alufóliával. Így nem ég le a krumpli, hanem szépen megpárolódik. 

A köretet kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 15 percben levesszük róla a fóliát, hogy picit meg tudjon sülni a tetején a sajt. 

Ha elkészült az étel, melegen tálaljuk, hogy az olvadó sajt látványát is magunkévá tehessük. 

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük