![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Puha húsgolyók krémes, mustáros szószban – Tésztával kínálva tökéletes ebéd
![41727176 3185334 c4486fa295f24ae54a649a3b6a63af37 wm](https://kep.index.hu/1/0/4177/41778/417783/41778318_3189344_ef1dfad67fb2651e26ee05f6a8b66574_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Már egy egészen kevés mustár is nagyon különleges ízt ad a szósznak, nem is kell túlzottan megfűszerezni.
A paradicsomos spagettin tálalt húsgolyókat amerikai olasz bevándorlóktól származtatják, az étel a mai napig nagyon népszerű, hiszen könnyen és nagy mennyiségben is elkészíthető és nagyon laktató. Nem mellesleg a legfinnyásabb gyerek is megeszi. Általában marhahúsból készül, de készítheted marha-sertés keverékkel, de pulykából is.
A húsgolyós ételek gyorsan elkészíthetők, bár a gombócokat begyúrás után kicsit pihentetni kell, majd olajban kisütni, de közben a szószt is össze tudod dobni, és a tésztát is kifőzni, így nem veszítesz vele időt. Ha szereted a csípős, pikáns ízvilágot, akkor így készítsd el, de a chilit el is hagyhatod belőle. A paradicsomos változat mellett talán a legismertebb a svéd húsgolyó, amelyet barna mártással tálalnak.
Ha nem szeretnél paradicsomos ízvilágot, akkor egy kevés mustárral is különleges ízt érhetsz el, mindenképp próbáld ki az alábbi receptet.
Húsgolyók mustáros szószban
![41727188 f03358278a2186996a96d52aa976af06 wm](https://kep.index.hu/1/0/4177/41778/417783/41778328_a219388ba46ed5f1a32c5edcd7dea804_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
Húsgombóc:
- 400 gramm darált hús (marha vagy sertés)
- 30 gramm zsemlemorzsa
- 0.5 fej hagyma (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál petrezselyem (aprított)
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- 1 csipet szerecsendió (őrölt)
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál tej
Mustáros szósz:
- 1.5 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 190 milliliter alaplé
- 120 milliliter tej
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a húsgolyó hozzávalóit (a hagymát aprítva, a fokhagymát zúzva), gyúrjuk egyneművé. Formázzunk belőle kisebb golyókat, és tegyük egy sütőpapírral letakart tálcára, majd tegyük a mélyhűtőbe 5-10 percre.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, és süssük meg a golyókat, majd tegyük félre egy tányérra.
Egy másik serpenyőben melegítsük fel a vajat, keverjük hozzá a lisztet. Alacsony lángon néha megkeverve várjunk, amíg világosbarna nem lesz, ekkor öntsük rá az alaplevet. Addig keverjük, amíg besűrűsödik a szósz, ekkor öntsük hozzá a tejet és kanalazzuk bele a mustárt. Várjunk néhány percet, amíg besűrűsödik. Tegyük a szószba a gombócokat, és várjuk meg, amíg átmelegszenek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!