Kiadós, sűrű húsgombócleves sok zöldséggel – Így készítve nem fog szétesni a gombóc
A zöldséges húsgombócleves az egyik legfinomabb melengető fogás, amit rengeteg módon tehetünk izgalmassá.
A húsgombócleves sok változatban kipróbálható: most egy egyszerű, mégis nagyon bőséges receptet ajánlunk, melyben krumpli és brokkoli kerül a húsgolyó mellé.
A leves már így is nagyon bőséges, ami után nem kívánja az ember a második fogást. Na jó, egy kis desszertnek talán senki nem mond nemet. Ha pedig szeretnéd, még gazdagabbá teheted a levest, ha teszel bele sárga- és fehérrépát, rizst, vagy valamilyen apró szemű tésztát is főzhetsz bele. A leves ízesítésénél házi ételízesítőt ajánlunk, de ha nincs kéznél, akkor a bolti is megfelel, vagy víz helyett használj alaplevet.
A húst mérjük keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymakrémet, hagymakrémet, zsemlemorzsát és a tojást. A bekevert masszából formázzunk tetszőleges golyókat, majd lábasban, kevés forró olajon pirítsuk át. A húsgolyókat tegyük félre.
A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk finomra.
A krumplit tisztítsuk meg és tetszés szerint kockázzuk fel.
A brokkolit szedjük rózsáira és folyó víz alatt mossuk át.
A lábasba, amelyben a húsgolyók pirultak, öntsünk még kevés olajat (ha szükséges), és dobjuk rá a finomra aprított hagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a tetszőleges méretű kockákra vágott burgonyát, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval, borssal és házi ételízesítővel. Ezután tegyük vissza a húsgombócokat a levesbe, és főzzük 20-25 percig, majd a brokkolirózsákat is tegyük a levesbe, és főzzük még 8-12 percig.
Az elkészült levest finomra aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu