Hússal, jó szaftosan az igazi a pásztortarhonya: a kiadós egytálas régi kedvenc
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A pásztortarhonya ősi magyar étel, amit a megszokott recepttől eltérően is el lehet készíteni, kicsit több szafttal, hússal, nagyon finom lesz.
Szerintem senkinek sem kell bemutatni a pásztortarhonyát. Az egyszerű egylábasos fogás alapja tarhonya, amelyet szalonnával, kolbásszal és krumplival kell vegyíteni, akkor jó, ha szaftos és egy kicsit pikáns.
Nemrég tartalmas tarhonyaleves került nálunk az asztalra, amely, ha az alapanyagait nézzük, hasonló a pásztortarhonyához, hisz van benne kolbász és krumpli is. Meglepően nagy sikere volt a családban, ezért elkezdtem törni a fejem, milyen formában készítsek legközelebb tarhonyát. Ekkor jutott eszembe ez az igazi nagyirecept, a pásztortarhonya.
Abban biztos voltam, hogy nem szeretném 100%-ban a receptet követni, kicsit változtattam, szaftosabbra készítettem. Elismerem, látványban eltér a megszokottól, de ízben nem lesz rá panasz. Egy tanácsot azonban fogadj meg: ne készíts belőle sokat, mert a tarhonya megszívja magát a szafttal, szottyos lesz, tipikusan olyan étel, amit frissen illik kínálni.
Pásztortarhonya
Hozzávalók 4 személyre
- 10 dekagramm füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- 50 dekagramm hús (csirke vagy sertés)
- só és bors ízlés szerint
- 2 bögre víz
- 2 darab krumpli
- 1 darab paprika
- 1 darab paradicsom
- 1 evőkanál csípős paprikakrém
- 2 bögre tarhonya
Elkészítés:
A szalonnát vágjuk apró kockákra, majd a saját zsírján pirítsuk le.
A vöröshagymát vágjuk finomra, utána dobjuk a pirult szalonnához és dinszteljük üvegesre 3-5 perc alatt.
Az összeesett hagymához adjuk hozzá a pirospaprikát.
A húst vágjuk közepes méretű kockákra, keverjük egybe a pirospaprikás alappal. 10-15 percig gyakran keverve, fedő alatt főzzük, sóval és borssal ízesítsük.
A vizet (2,5 decis bögrével mérjük) öntsük a húsra, adjuk hozzá a közepesre kockázott krumplit, a tetszőlegesre felvágott paprikát, paradicsomot és a paprikakrémet.
Amikor a hús és a krumpli megpuhult, keverjük a tarhonyát a húshoz, fedő alatt, lassú láng felett főzzük puhára. Ha szükséges, mehet még rá víz.
A húsos pásztortarhonya mellé savanyúság és hűvös tejföl dukál.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors