Sűrű tarhonyaleves a nagyi receptje alapján: kolbásszal dúsítva a legfinomabb

39292695 2997743 ca2dbc42ff7be838ad78b9172ff1f5d7 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szerény leves tartalmas, a kolbász füstös zamatától különleges, második fogásra nincs is szükség, ha elkészíted.

A tarhonya hungarikum, száraztészta, amit főként pörkölttel nyakon öntve szokás fogyasztani, pedig levesbetétnek is tökéletes.

Régebben a tarhonyából szerény, de annál laktatóbb levesek készültek. A meleg ételbe a tészta mellé hagyma, néhány darab sárga- és egy fehérrépa került. Vannak azonban olyan receptek, melyekben több zöldség és húsféle is helyet kap.

A régi ízeket felidézve én is elkészítettem a tarhonyalevest a saját ízlésem szerint alakítva. A levesbe 1 darab hegyes-erős paprika is került, így kapott egy kis tüzességet. Ha húst is tennél a levesbe, akkor kolbászt válassz, abból is jobb minőségűt, amit ízlés szerint vághatsz karikákra vagy egészen apróra, ahogy én is tettem. A tejfölt akár mellé is kínálhatod, ízlés szerint tehet rá a család, én azonban a levesbe főztem. Olyan laktató, hogy nincs szükség második fogásra, na jó, talán palacsintának jut még hely a leves után.

Kolbászos tarhonyaleves

39292711 b98d17fab276e9ddabca3ec65420d313 wm

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 2 darab krumpli
  • 1 darab hegyes-erős paprika
  • 200 gramm tarhonya
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 250 milliliter tejföl
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj vagy zsír
  • 2 pár kolbász
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított hagymát vágjuk finomra.

A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, a répákat közepes karikákra, a paprikát finomra.

A kolbászt kis kockákra vágjuk fel, saját zsírján pirítsuk, utána tegyük félre.

A finomra vágott hagymát kevés zsiradékon dinszteljük meg, majd 2-3 perc múlva a tarhonyát is dobjuk a hagymára és pirítsuk addig, amíg színt kap. Utána keverjük hozzá a pirospaprikát és az összekészített zöldségeket, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi.

A levest fűszerezzük, főzzük puhára a zöldségeket, majd forgassuk egybe a kolbásszal. Utána a tejfölt is adjuk hozzá, főzzük forrásig.

A kész levesre szórhatunk finomra vágott petrezselymet. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük