Indiai egytálétel csirkecombból rengeteg fűszerrel: így készül a korma

csirkekorma
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Kókusztejjel édeskésebb és lágyabb, tejszínnel gazdagabb és krémesebb a fűszeres, illatos indiai curry.

Nagyon szeretem az indiai ételeket, a curryket, legyen szó vegetáriánus vagy húsos változatról. A korma valódi klasszikus, rengeteg fűszerrel és csirkehússal készül, ami joghurttal, tejszínnel vagy esetleg kókusztejjel fő össze, de akár ezek kombinációjával is készülhet. Legtöbbször tartalmaz valamilyen csonthéjast, főként kesudiót, de ebben a változatban a mandula dominál. 

A kormának kötelező eleme a garam masala fűszerkeverék, de a gyömbért sem szabad kihagyni belőle, a kurkuma pedig a szép sárga színért felel. Garam masala ma már minden nagyobb szupermarketben kapható, ráadásul az ára is kedvező és sokáig felhasználható. 

Korma

csirkekorma2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 darab csirkecombfilé (bőr nélkül)
  • 2 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 1 darab gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál garam masala
  • 0.25 teáskanál chilipor
  • 0.5 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál kardamom
  • ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál kurkuma
  • 1 marék mandula
  • 200 gramm görög joghurt
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 milliliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A csirkecombfilét vágjuk 2-3 cm-es darabokra, majd tegyük félre.

A passzírozott paradicsomot, egy kb. 2 cm-es megpucolt gyömbérdarabot, a meghámozott fokhagymagerezdeket, a fűszereket és a mandulát tegyük egy aprítógépbe. Addig dolgoztassuk a gépet, míg egynemű, krémes massza nem lesz az alapanyagokból.

A masszát adjuk a csirkecombhoz a joghurttal együtt, alaposan keverjük össze. Fedjük le a tálat, majd tegyük 1-2 órára a hűtőbe.

Az olajat és a vajat tegyük egy serpenyőbe. Adjuk hozzá az összeaprított hagymát, közepes lángon dinszteljük, picit karamellizáljuk meg. Adjuk hozzá a csirkés, joghurtos masszát, főzzük 12-15 percig, míg a csirke át nem fő. 

Öntsük rá a tejszínt, azzal együtt is főzzük össze 3-4 perc alatt. Melegen, rizzsel tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük