Zöldséges rizs indiai módra: a biryani lelke a gazdag fűszerezés

14
Nyomtatás
Zoldseges-biryani-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha feldobnád a klasszikus zöldséges rizst, akkor készítsd el ezt az indiai változatát: a sok fűszer miatt egy teljesen más ételt kapsz!

Ez a fogás a tradicionális indiai biryaninak egy némileg leegyszerűsített, de éppen olyan izgalmas változata. Az elkészítése igényel egy kis türelmet, azonban még így is egy órán belül készül, és a legtöbb éttermi változatnál ízletesebb lesz a végeredmény.

A hozzávalók között sok fűszer szerepel: ezektől ne ijedj meg, a legtöbbjük már amúgy is megtalálható a konyhádban, ha pedig nem, akkor érdemes ázsiai boltból vagy delikáteszből beszerezni. Néhányukat őrölve, másokat viszont egészben használd fel. Ettől lesz igazán aromás és többrétegű az ízvilág, összességében pedig finomabb az étel.

Indiai zöldséges biryani

Zoldseges-biryani

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db chili apróra vágva
  • 1 ek. gyömbér apróra vágva
  • 1 tk. kurkuma
  • 1 ek. garam masala
  • 2 db babérlevél
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 3 db zöld kardamom
  • 1 tk. egész köménymag
  • 2 db csillagánizs
  • 0.5 tk. szárított chilipehely
  • 2 db paradicsom feldarabolva
  • 1 közepes répa feldarabolva
  • 1 nagy krumpli felkockázva
  • 0.5 fej karfiol rózsáira szedve
  • 200 g basmati rizs
  • 250 ml zöldségalaplé
  • 200 ml kókuszkrém
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. frissen őrölt fekete bors
  • 100 g zöldborsó
  • 100 g pirított kesudió
  • 1 csokor friss menta apróra vágva
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényt hevítsünk fel az olajjal, majd 3 perc alatt pirítsuk le benne a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a gyömbért, és együtt pirítsuk őket további 1 percig.

Adjuk hozzá az őrölt és egész fűszereket, és pirítsuk őket is 1-2 percig, vagy amíg kellemesen elkezdenek illatozni. Mehet bele a paradicsom, a krumpli, a répa, a karfiol és a rizs, az egészet pedig öntsük fel az alaplével és a kókuszkrémmel. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőfokon, fedő alatt rotyogtassuk 15 percig.

Ha a rizs már majdnem puha, adjuk hozzá a zöldborsót is, és főzzük további 5 percig, végül pedig vegyük le a tűzről, és óvatosan keverjük az ételbe a kesudiót, a friss mentát és koriandert.

Friss citromlével meglocsolva fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon