Selymes, sajttal dúsított burgonyapüré: ezentúl csak így készíted majd
A burgonyapüré az egyik legkedveltebb köret, melynek elkészítése pofonegyszerű. A klasszikus változat mellett érdemes más receptek szerint is kipróbálni.
A pásztorpite vagy pásztortorta egy darált bárányhússal készülő étel, amit gazdag szósszal és vajas, krémes burgonyapürével szokás felszolgálni.
A húsos töltelékhez borsót, sárgarépát és zellert adnak, ezektől igazán karakteressé válik majd az egyébként sem unalmas ízvilágú főétel.
A zellert, a sárgarépát, a hagymát tisztítsuk, illetve hámozzuk meg, majd vágjuk apróra.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és a borsót. Kevergetve pároljuk 5-10 percig.
Ezután adjuk hozzá a darált bárányhúst és keverjük alaposan össze. Kb. 10 percig főzzük.
Ezután adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük össze. Kb. 2 percig főzzük, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük fel az alaplével.
Adjuk hozzá a babérlevelet, a Worcestershire-szószt és a paradicsompürét.
Forraljuk össze az ételt, majd vegyük le a lángot alacsonyra, és időnként megkeverve főzzük 30 percig.
Amikor a szósz kezd besűrűsödni, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint.
Amíg fő a ragu, pucoljuk meg és kockázzuk a krumplit, majd egy közepes lábasban forraljunk fel vizet egy teáskanál sóval, és főzzük meg benne 15 perc alatt. A kész krumplit csepegtessük le.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a krumplit. Egy villa segítségével nyomjuk össze, majd adjuk hozzá a tejet, és fakanállal addig keverjük, amíg krémesen össze nem áll. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a pürét.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy kb. 2-3 literes hőálló tálba öntsük bele a zöldséges, bárányos ragut. A tetejére kanalazzuk rá a krumplipürét, majd az egész tetejét kenjük meg olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt süssük meg a pitét.
A kész pitét vegyük ki a sütőből, pár percet várjunk, amíg hűl egy picit, majd tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu