Sűrű és krémes ír zöldségleves: vitaminbomba a melegítő fogás

7
Nyomtatás
zoldsegkremleves2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy zöldségleves is lehet laktató: ez a változat nagyon sűrű és tartalmas, pirítóssal kínálva tökéletes ebéd.

Az ír leves egy szerény, de tartalmas recept, sok-sok zöldség találkozik benne, majd az egészet selymesre pürésítik. Bár egy zöldségkrémlevesről van szó, mégis laktató étel, ha pirítóst is kínálsz mellé, nem lesz szükséged második fogásra.

A leves alapját répa, háromféle hagyma, krumpli és brokkoli képezi, de egyik íze sem dominál a lében. Míg az egyiktől picit édeskés, addig a másiktól karakteres, pikáns, a burgonya pedig a sűrítésben játszik szerepet.

Se tejszínre, se tejfölre nem lesz szükség ahhoz, hogy selymes legyen a leves, a puhára főtt zöldségek garantálják a lé krémességét.

Ír zöldségkrémleves

zoldsegkremleves

Hozzávalók 8 személyre

  • 40 g vaj
  • 1 ek olaj
  • 2 nagy db répa
  • 1 db póréhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 nagy db krumpli
  • 2 liter alaplé
  • 250 g brokkoli
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a répát pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A póréhagymát és a vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk 6 részbe. A brokkolit szedjük rózsáira.

A vajat és az olajat olvasszuk meg egy nagy lábasban. Dobjuk rá a répát, a póré- és a vöröshagymát, illetve 1 tk. sót. Kb. 10 percig dinszteljük a zöldségeket, majd mikor már nagyjából puhák, adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc pirítás után dobjuk rá a krumplit is, forgassuk össze, majd öntsük fel az alaplével.

Forrásig melegítsük a levest, majd adjuk hozzá a brokkolit is. Vegyük kicsire a lángot, fedő alatt főzzük 20 percig, míg minden megpuhul.

Húzzuk le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

Rögtön, melegen, pirítóssal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon