Selymes karfiolpüré édesre sült fokhagymával gazdagítva: könnyed, alakbarát köret
A karfiol amúgy nem túl karakteres ízét szuperül feldobja a sült fokhagyma, sokkal különlegesebb lesz tőle.
Az ír leves egy szerény, de tartalmas recept, sok-sok zöldség találkozik benne, majd az egészet selymesre pürésítik. Bár egy zöldségkrémlevesről van szó, mégis laktató étel, ha pirítóst is kínálsz mellé, nem lesz szükséged második fogásra.
A leves alapját répa, háromféle hagyma, krumpli és brokkoli képezi, de egyik íze sem dominál a lében. Míg az egyiktől picit édeskés, addig a másiktól karakteres, pikáns, a burgonya pedig a sűrítésben játszik szerepet.
Se tejszínre, se tejfölre nem lesz szükség ahhoz, hogy selymes legyen a leves, a puhára főtt zöldségek garantálják a lé krémességét.
Készítsük elő a zöldségeket: a répát pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A póréhagymát és a vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk 6 részbe. A brokkolit szedjük rózsáira.
A vajat és az olajat olvasszuk meg egy nagy lábasban. Dobjuk rá a répát, a póré- és a vöröshagymát, illetve 1 tk. sót. Kb. 10 percig dinszteljük a zöldségeket, majd mikor már nagyjából puhák, adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc pirítás után dobjuk rá a krumplit is, forgassuk össze, majd öntsük fel az alaplével.
Forrásig melegítsük a levest, majd adjuk hozzá a brokkolit is. Vegyük kicsire a lángot, fedő alatt főzzük 20 percig, míg minden megpuhul.
Húzzuk le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Rögtön, melegen, pirítóssal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu