Isteni túrógombóc zsemlemorzsa nélkül - cseréld le a prézlit, nem bánod meg!
Édes-vaníliás tejföllel az igazi!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A túrógombóc az egyik kedvenc csemegénk. Az benne a legjobb, hogy úgy főétel, hogy valójában desszert: sok cukros-vaníliás tejföllel, és porcukorral ellenállhatatlan, még a gyerekek is biztosan megeszik. Mogyoróba forgatva pedig sokkal értékesebb, de főleg finomabb étel lesz belőle.
Nem akarunk senkit elbizonytalanítani, de amilyen könnyű a túrógombócot elkészíteni, olyan könnyű elrontani is, kivéve, ha úgy csinálod, ahogy most leírjuk. A jó túrógombócnak annyi a titka, hogy hagyni kell állni a masszát, hogy a búzadarának legyen ideje megdagadni. Ettől lesz olyan könnyű és finom a végeredmény.
Ha fontos számodra, hogy kevesebb szénhidrátot fogyassz, a tetejére szánt tejfölt porcukor helyett valamilyen alternatív édesítőszerrel - nyírfacukor, eritrit - keverd ki. A mogyorós bunda is lassítja a felszívódását, így egészségesebb desszertet kapsz, ami ugyanolyan finom, mint a klasszikus változat.
Persze, még ezt is lehet fokozni, ha a tojást nem egyszerre ütjük bele, hanem a fehérjét előbb kemény habbá verjük, amitől még könnyebb, még levegősebb lesz a gombócunk. Három tojás fehérjét nagyjából három percig tart habbá verni, szóval nem egy nagy időbefektetés, megéri.
A nagy trükk
Lássuk be, a pirított zsemlemorzsa nem túl érdekes bevonat a túrógombócon. Egyszer, egy hirtelen ötlet nyomán (és főleg, mert volt otthon), törökmogyorót daráltam, megpirítottam száraz serpenyőn, és ebbe forgattam a túrógombócokat. Azóta másképp nem is készíthetem, a családom ragaszkodik ehhez a megoldáshoz. Kóstoljátok meg ti is, nem fogtok csalódni!
Túrógombóc mogyoróba forgatva
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm zsíros tehéntúró
- 3 darab tojás
- 2 deciliter búzadara
- 1 ízlés szerint só
- 20 dekagramm törökmogyoró
- 150 mililiter tejföl
- 1 ízlés szerint cukor
- 1 evőkanál vaníliás porcukor / vaníliakivonat
Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.
Most betesszük a hűtőszekrénybe pihenni. Minél több időt hagyunk neki, annál jobb. A fél nap sem túlzás, de fél-egy órában már egye fene, kiegyezhetünk.
Közben durvára daráljuk a törökmogyorót.
Feltesszük forrni a vizet, teszünk bele sót is. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és óvatosan beleejtjük a forró vízbe. Amikor feljön a víz színére, még nincs kész, hagyni kell neki még vagy 2-3 percet.
Ez alatt az idő alatt a darált mogyorót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.
A kész gombócokat kihalásszuk a vízből, jól lecsöpögtetjük, és ebbe a mogyorómorzsába forgatjuk. A megforgatott gombócokat átszedjük egy tálba, amit az asztal közepére tehetünk, ezzel egyrészt kész is a tálalás, másrészt helyet csináltunk a serpenyőben a következő gombócoknak.
Közben összekeverjük a tejföl, a cukrot és a vaníliát, amit a gombócok mellé kínálunk.