A reggelik királynője a croque madame: tükörtojás pihen a melegszendvics tetején
A ráérősebb reggeleken érdemes rászánni egy kis időt ennek a szendvicsnek az elkészítésére, annyira mutatós, laktató és isteni, hogy csak szeretni lehet.
A gyorsan összedobható harapnivalókat mindenki kedveli, ilyenek a szendvicsek, melegszendvicsek. A sok sajttal pirult melegszendvics minden szezonban jólesik: a finomságot büfékben is érdemes megkóstolni, egyes helyeken nagyon ízletes, én azonban mindig azt mondom, a házilag készült ételeknek nincsen párja, az otthon készített melegszendvics verhetetlen.
A gombás melegszendvicset kakukkfűvel tettem karakteresebbé, de helyette füstölt fűszerpaprikát is lehet használni, úgy kellemesen füstös lesz a kence. Tej helyett tejszínt is választhatsz, az extra krémes textúra érdekében pedig krémsajtot is keverhetsz a gombás kencébe. A krémet érdemes botmixerrel pürésíteni: bátran dobj össze belőle dupla adaggal, nagy sikere lesz, de ha marad belőle, az sem baj, hűtőben 4-5 napig tárolható.
A hagymát vágjuk finomra.
A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel tetszés szerint.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a finomra aprított hagymát, és dinszteljük 3-4 percig. Ezután az előkészített gombát keverjük a hagymához, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, majd pirítsuk le. Körülbelül 15-20 perc múlva (ez az idő több is lehet), mikor a gomba jól lepirult, nincs alatta lé, keverjük hozzá a lisztet és öntsük fel tejjel, közben folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós.
A krémet főzzük rottyanásig, majd vegyük le a gáztűzhelyről, ha szeretnénk, botmixerrel pürésítsük tetszőleges állagúra.
A krémet kenjük pékárura, majd reszelt sajttal megszórva toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre. (Addig kell sütni, amíg a sajt szépen rápirul a tetejére.)
Fotó : Botos Claudia/Sóbors