
Japán palacsinta házilag sok zöldséggel és egy csodás szósszal

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós

Különleges citromlekvár lime-mal: bármilyen süteményt feldob

Mandarinos kuglóf semmi munkával: álompuha, illatos süti

Sült zabkása körtével: a legjobb napindító ráérős reggelekre

Fűszeres hús sült krumplival egybeforgatva: kiadós és nagyon finom

Tartalmas, sűrű téli levesek egy helyen: táplálóak és finomak
A legjobb japán utcai étel házi változatát kísérleteztem ki káposztával, hagymával és egy nagyon klassz öntettel.
Az okonomiyaki annyit jelent, hogy "amit szeretsz, grillezve". A név az étel sokféle verziójára utal: a káposztás, tojásos, hagymás alapot ugyanis sokféleképpen fel lehet turbózni. Tipikus feltét a főtt császárhús vagy a rák, de sok helyen tesznek bele még főtt tésztát is. Mióta először ettem ilyet az Okonomiyaki Kincsánban, meg akarom próbálni otthon is elkészíteni.
Az alapvető kihívás ennek az ételnek az elkészítésekor az, hogy a káposzta ne eresszen levet, különben a palacsintának nem ropogós, hanem ázott, unalmas állaga lesz. Ennek megelőzésére az egyetlen út a gyorsaság: amint a tojásos keverékhez adjuk a reszelt káposztát, már ki is kell sütni a palacsintákat, itt nincs idő várakozásra.
Japán káposztás palacsinta

Hozzávalók 4 adaghoz
A palacsintához
- 300 gramm reszelt káposzta
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 3 szál újhagyma
- 1 marék szezámmag
Az öntethez
- 2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál méz
- 0.5 evőkanál worchestershire szósz
- 1 evőkanál szójaszósz
A sütéshez
- étolaj
Elkészítés:
A tojást egy tálba ütjük, felverjük, belekeverjük a szójaszószt, a szezámolajat, majd a lisztet, és csomómentes tésztát keverünk belőle.
Kikeverjük az okonomiyaki szósz alapanyagait, félretesszük.
Lereszeljük a káposztát, felkarikázzuk az újhagymát, mindkettőt a tésztába keverjük.
Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajat öntünk bele, és két evőkanálnyi adagokban kisütjük a palacsintákat mindkét oldalukon. Megszórjuk szezámmaggal, meglocsoljuk az öntettel, és azonnal, forrón megesszük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors