Kalotaszegi töltött paprika: a sütőben érnek össze az ízek

4
Nyomtatás
Kalotaszegi töltött paprika cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kalotaszeg híres a hímzéséről, a jellegzetes népviseletéről és a töltött paprikáról, amit sütőbe tolva készítenek el.

Töltött paprikát az év bármely szakában lehet főzni, de ősszel, amikor beköszönt a hűvös idő, különösen jólesik. A finom étel nemcsak hazánkban ismert, más nemzetek, például a törökök is előszeretettel készítik a saját receptjük szerint. A magyar konyhában is többféle változat ismert, tájegységenként és háztartásonként máshogy kínálják.

A kalotaszegi töltött paprika lényege, hogy a sütőben érnek össze az ízek, de itt is többféle változat ismert: én zellert teszek bele, de sokan kaporral bolondítják meg. Az én töltött paprikámba mindig kerül rizs, így ebbe a receptbe is, ám sokan kihagyják belőle.

A paradicsomszósz hígabb, levesesebb, ha picit sűrűbben készítenéd, akkor érdemes a hagymához lisztet is keverni. A szószt mindig kóstold meg, így a saját szájízed szerint tudod fűszerezni. Van, aki édesen szereti, ezért a cukor mennyiségét bátran emeld meg, ha neked úgy tetszik.

Kalotaszegi töltött paprika

Kalotaszegi töltött paprika ct

Hozzávalók 4 személyre

Paprika:

  • 8 darab tévépaprika

Töltelék:

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 1 bögre rizs
  • 1 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint

Paradicsommártás:

  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 2 darab zeller zöldje
  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 dl alaplé
  • 800 g paradicsompassata
  • 1 evőkanál cukor
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A paprikákat mossuk meg és csumázzuk ki.

Töltelék:

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát.

A darált húshoz keverjük hozzá a rizst, tojást, sót, borsot és a dinsztelt hagymát. Ezt a tölteléket töltsük az előkészített paprikákba.

Paradicsommártás:

A hegyes erős paprikát és a paradicsomot mossuk meg és kockázzuk fel.

A zeller zöldjét mossuk meg.

A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon kezdjük el dinsztelni, ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát és az előkészített hegyes erős paprikát és a paradicsomot. A zöldségeket kicsit pároljuk, majd öntsük fel az alaplével és a paradicsompassatával. Ezután adjuk hozzá a zeller zöldjét, cukrot, sót és borsot. A szószt főzzük rottyanásig, majd botmixerrel turmixoljuk le.

A töltött paprikákat helyezzük magas falú hőálló edénybe (jénai), majd öntsük rá a paradicsomos mártást.

A töltött paprikát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 35-45 perc alatt süssük készre.

Az elkészült töltött paprikát friss kenyérrel és tejföllel leöntve kínáljuk.

Fotó és videó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon