Kandírozott cseresznye házilag: így készítheted el a leggyorsabban

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kandírozott cseresznye mindenre és mindenbe jó: tehetjük süteményekbe, krémekbe, fagylaltokba, koktélokba, de önmagában is nagyszerű csemege. 

Sajnos az üzletekben aranyáron mérik, de otthon is elkészíthetjük se perc alatt. A kandírozásnak kétféle módja létezik, ez a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb. 

Hogyan kandírozzunk?

A kandírozás lényegében egyfajta tartósítás, ahol a gyümölcsben lévő vizet cukorral helyettesítjük. Ennek kétféle technológiája létezik.

Lassabb módszer

Ez az eljárás napokat vesz igénybe, viszont az így tartósított gyümölcs hónapokig eláll. Ehhez a meggyet szét kell teríteni egy tepsiben, majd nyakon önteni forrós, cukros sziruppal. Ezt másnap le kell önteni róla, kipótolni a folyadékot (1 kg gyümölcshöz 1 liter kell), felforralni, majd újra leönteni vele, Ezt kell ismételni 4-5 napig. Az 5. napon a gyümölcsökkel együtt kell felforralni a szirupot, majd 3-4 napig állni hagyni. Végül le kell csöpögtetni, és meleg helyen száradni hagyni.

Gyorsabb módszer

A gyorsabb eljárás, amit lejjebb olvashattok, 1 óra munkát és 1 nap száradási időt vesz igénybe. Ehhez kevés vízzel és sok cukorral kell felforralni a gyümölcsöt addig, amíg az opálos nem lesz. Ezután tepsire kell borítani, majd 1 nap alatt kiszárítani. Ha szeretnénk, a szárítás előtt még cukorba forgathatjuk a cseresznyét. Ha igazán gyors megoldásra vágyunk, tegyük 40-50 fokos sütőbe a gyümölcsöt 1-2 órára. 

Kandírozott cseresznye gyorsan

kandirozottcserirecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 450 gramm cseresznye (magozott)
  • 300 gramm cukor
  • 200 milliliter víz
  • ízlés szerint növényi olaj
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a cseresznyét, magozzuk ki, majd csöpögtessük le.

Tegyük egy lábasba a cseresznyét, cukrot és a vizet, forraljuk fel. Vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük a cseresznyét kb. 1 óráig. Az utolsó 20 percben folyamatosan kevergessük a cseresznyét, nehogy leégjen, ahogy elfő róla a víz. Próbáljuk meg nem szétnyomni a szemeket.

Öntsük le a cseresznyéről a szirupot, csöpögtessük le. Tegyük őket egy vékonyan megolajozott tálcára vagy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük helyet. Hagyjuk őket legalább egy éjszakán át száradni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük