
20 perces tejszínes kaporkrémleves: kaporrajongóknak kötelező
A kapor alapvetően egy fűszer, amit elsősorban tökfőzelékbe teszünk, vagy kovászos uborkával párosítunk. Jellegzetes ízű és illatú, amelyet biztos, hogy mindenki használt már.
Friss kaprot májustól októberig lehet kapni, de szárított formában mindig elérhető. Ha frisset veszünk, állítsuk be vízbe, hogy tovább megőrizze frissességét, de le is fagyaszthatjuk úgy, hogy apróra vágva, vízbe téve jégkockatartóba tesszük.
Kapor, a csodaszer
A kaprot már az ókorban is ismerték, többek közt nyugtatónak, afrodiziákumnak, valamint emésztést segítő gyógynövénynek is használták. Nem véletlenül adjuk a savanyúságokhoz: nemcsak különleges ízt ad nekik, hanem gátolja a baktériumok szaporodását is.
A kaporból isteni mártásokat is készíthetünk, ami halakhoz, főleg lazachoz kiválóan passzol, de gyerekkorom egyik süteményemléke, a kapros-túrós lepény is hozzá kötődik, amely fantasztikusan ötvözi a sós és az édes ízeket. Ezúttal a legegyszerűbb módon használtuk fel, levest készítettünk belőle.
Tejszínes kaporleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 marék kapor
- 30 gramm vaj
- 2 deciliter tejföl
- 3 deciliter alaplé
- 2 evőkanál liszt
- 1.5 deciliter tejszín
- 1 evőkanál ecet
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Egy másik tálba tegyünk tejfölt, adjunk hozzá lisztet, készítsünk habarást belőle. Öntsünk hozzá egy kicsit a kapros levesből, majd az egészet öntsük a lábasba. Adjunk hozzá egy pici ecetet és sót is. Öntsük hozzá a tejszínt, és forraljunk rajta egyet.
Ízlés szerint pirított kenyérkockával is tálalhatjuk, de anélkül is finom.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!