Hogyan a legjobb a káposztás tészta? Borssal, cukorral vagy mindkettővel?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Először is: a káposztás tészta nem menzai rémálom, hanem a legfinomabb hétköznapi kényeztető étel, csak odafigyeléssel és jó alapanyagokkal kell elkészíteni. 

Aki a gyerekkori közétkeztetési traumák miatt nem hajlandó újra hozzányúlni ehhez az ételhez, mindenképp adjon neki újra egy esélyt.

A menzán nem soktojásos, de legalább szétfőtt tésztából, nem karamellizált, cserébe büdös káposztából csinálták, úgy valóban nem volt valami élvezetes.

A címben feltett kérdés valóban nagyon fontos, bár én egyértelműen a sok bors, sok cukor pártján állok, valójában sokkal fontosabb kérdések határozzák meg a jó káposztás tésztát. 

Karamellizálás és lassú párolás

Először is, a reszelt káposztát vajon és kevés karamellizált cukron indítva hosszan, lassan kell párolni. Nem addig, míg össze nem esik, hanem egészen odáig, míg barna színe nem lesz. Ha kész, ki kell főzni a tojásos tésztát, minél több tojásból készült, annál finomabb lesz. Nem szabad túlságosan szétfőzni, csak éppen fogkeményre. 

A kulcsmomentum a keverés és a rápirítás, ezt a lépést nagyon kár kihagyni, ekkor kap egy extra ízlöketet az egész étel.

Káposztás tészta

káposztás tészta

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 700 gramm reszelt káposzta
  • 500 gramm tojásos tészta
  • 1 evőkanál cukor
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A vajat egy nagy lábosban megolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, megpirítjuk, hozzákeverjük a reszelt káposztát, elkeverjük, és fedő nélkül, olykor megkeverve addig pároljuk, míg barna, puha nem lesz. Amikor ezt az állagot és színt eléri, sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és a káposztához keverjük. Kicsit emelve a lángon enyhén lepirítjuk a tésztát. Frissen őrölt borsot adunk hozzá.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük