Kapros zöldségleves lengyel módra: tejföltől krémes a lé

4
Nyomtatás
lengyel-leves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Fűszeres, krémes leves kevés munkával? Próbáld ki a lengyel receptet, bár hús nélkül készül, mégis nagyon laktató!

Sűrű, laktató, izgalmas levest keresel? A lengyelek receptje éppen ilyen, telis-tele van zöldségekkel, és tejföl teszi krémessé. Ízekből nem lesz hiány, ugyanis kapros csemegeuborka is kerül bele, ettől picit savanykás és nagyon frissítő.

A leves alapja az olasz konyhában is olyan népszerű hagyma-répa-zeller kombináció, ez az étel lelke, majd krumplival és a már említett uborkával dúsítják tovább. Hogy még ízletesebb legyen, alaplével érdemes felönteni, de ha nincs kéznél, a sima víz sem ördögtől való.

Hogy igazán sűrű legyen a leves, botmixerrel érdemes pürésíteni egy részét, de a tejföl is krémesíti.

Kapros zöldségleves

lengyel-leves

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db répa
  • 2 szál szárzeller
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 500 g krumpli
  • 150 g kapros csemegeuborka
  • 1 liter alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csipet szegfűbors
  • 180 g tejföl
  • 60 ml kapros csemegeuborka leve
  • 1 kis csokor kapor
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, előbbit vágjuk finomra, utóbbit reszeljük le. A répát pucoljuk meg, a szárzellerrel és a csemegeuborkával együtt vágjuk karikákra. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra. 

Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá a vöröshagymát, zellert, répát. Dinszteljük 5-10 percig, míg nagyjából megpuhulnak. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát. Fél perc után öntsük fel az alaplével.

Adjuk hozzá a krumplit és az uborkát, fűszerezzük sóval, borssal, szegfűborssal. Várjuk meg, míg forrásnak indul, vegyük lejjebb a lángot, majd fedő alatt, gyöngyözve főzzük 15-20 percig, míg minden zöldség megpuhul. Hogy sűrűbb legyen, botmixerrel pürésítsünk 1-2 merőkanálnyi levest.

Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a tejfölt, a friss, aprított kaprot és a csemegeuborka levét. Kóstoljuk meg, szükség szerint még sózzuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon