Jéghideg, kapros uborkaleves: a legfinomabb szomjoltó
Pillanatok alatt elkészül a hűsítő finomság, mely a forró, nyári napokon nagyon jólesik majd.
Sűrű, laktató, izgalmas levest keresel? A lengyelek receptje éppen ilyen, telis-tele van zöldségekkel, és tejföl teszi krémessé. Ízekből nem lesz hiány, ugyanis kapros csemegeuborka is kerül bele, ettől picit savanykás és nagyon frissítő.
A leves alapja az olasz konyhában is olyan népszerű hagyma-répa-zeller kombináció, ez az étel lelke, majd krumplival és a már említett uborkával dúsítják tovább. Hogy még ízletesebb legyen, alaplével érdemes felönteni, de ha nincs kéznél, a sima víz sem ördögtől való.
Hogy igazán sűrű legyen a leves, botmixerrel érdemes pürésíteni egy részét, de a tejföl is krémesíti.
A hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, előbbit vágjuk finomra, utóbbit reszeljük le. A répát pucoljuk meg, a szárzellerrel és a csemegeuborkával együtt vágjuk karikákra. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra.
Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá a vöröshagymát, zellert, répát. Dinszteljük 5-10 percig, míg nagyjából megpuhulnak. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát. Fél perc után öntsük fel az alaplével.
Adjuk hozzá a krumplit és az uborkát, fűszerezzük sóval, borssal, szegfűborssal. Várjuk meg, míg forrásnak indul, vegyük lejjebb a lángot, majd fedő alatt, gyöngyözve főzzük 15-20 percig, míg minden zöldség megpuhul. Hogy sűrűbb legyen, botmixerrel pürésítsünk 1-2 merőkanálnyi levest.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a tejfölt, a friss, aprított kaprot és a csemegeuborka levét. Kóstoljuk meg, szükség szerint még sózzuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu