Karácsonyi fánk dagasztás és kelesztés nélkül: mézeskalács-fűszerekkel készül

karácsonyi fánk cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az aranybarna fánk pillanatok alatt az asztalra kerül, csak keverd egybe az alapanyagokat, és már sütheted is.

A fánk örök kedvenc, mindenki szereti. A finomság rengeteg recept szerint kipróbálható, mindegyik szuper a maga módján. A legtöbb fánkrecept időigényes, hisz az alapos dagasztás után még keleszteni is kell a tésztát, olykor duplán. Léteznek azonban sütőporral kevert tészták, melyeknél a már említett folyamatok kimaradnak, nincs rájuk szükség.

Igazi karácsonyi finomság

A fánk is lehet ünnepi. Na jó, nekünk, magyaroknak szokatlan, de Horvátországban találkozhatsz karácsonyi fánkkal, melynek az ünnepi vásárokon nagy sikere van. Természetesen a pampuska otthon is összedobható: mi most egy hasonló finomságot mutatunk, melyben mézeskalács-fűszerkeverék adja meg az ünnepi hangulatot. Az édes fánkgolyók kívül szép aranybarnára sülnek, az első falat roppanós, a belseje azonban lágy, olvad a szájban.

Karácsonyi fánk

karácsonyi fánk ct

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 darab tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl kefir
  • olaj a sütéshez
  • porcukor vagy fahéjas porcukor a szóráshoz ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk hozzá a sót, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és a mézeskalács-fűszerkeveréket. Ezután keverjük hozzá a tojást, tejet és a kefirt.

A masszát kanál vagy fagyiadagoló segítségével szaggasuk bő, forró olajba, és süssük aranybarnára.

A kész fánkokat még melegen szórjuk meg porcukorral vagy fahéjas porcukorral.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük